Az elmúlt évek legkedvezőbb értéke

Többlettel zárt szeptemberben az államháztartás

Az államháztartás központi alrendszerének első kilenc havi hiánya 844,6 milliárd forint, az éves előirányzat 85,8 százaléka, a szeptemberi többlet 14,2 milliárd forint volt, ami az elmúlt évek legkedvezőbb értéke.

2014.10.07 16:20MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

A központi költségvetés hiánya az első 9 hónapban 1036,8 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 157,9 milliárd forint többlettel, az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forint plusszal zártak.

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. szeptemberi többlete 12,1 milliárd forint volt, a tavalyi első kilenc havi hiány 949 milliárd forintot tett ki.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint augusztus után szeptemberben is jótékony hatással voltak a költségvetési egyenlegre a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek. Ezek a pozitív tendenciák a korábbi évekhez képest az idei év második felében érvényesülnek erőteljesebben.

A kiadások és bevételek éven belüli eltérő eloszlása 2014-ben sem időarányos, emiatt az év első felében a kiadások meghaladták a bevételeket.

A második fél évben viszont a hiány csak kis mértékben növekszik, illetve egyes hónapokban - mint például idén szeptemberben - még csökken is. Az NGM közleménye szerint az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.