Fegyelmezett költségvetés

Az államháztartás hiánya 2,8 százalék lesz a GDP-hez mérten

Az idei és a jövő évi hiányszámok betartása is fegyelmezett költségvetést követel meg, a szabad tartalékok zárolása mellett.

2014.09.25 10:23MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az államháztartás hiánya 2014-ben 2,8 százalék lesz a GDP-hez mérten az uniós módszertan szerint, míg 2015-ben 2,6 százalékra mérséklődik - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb inflációs jelentéséből, amelyet a jegybank csütörtökön tett közzé.

A jegybank a szeptemberi előrejelzésben enyhén növelte a hiányra vonatkozó arányt, júniusban még a GDP-hez viszonyítva 2,7 százalékos deficitet várt. Az idei és a jövő évi hiányszámok betartása is fegyelmezett költségvetést követel meg, a szabad tartalékok zárolása mellett - olvasható a jelentésben.

Az MNB kedden már publikálta a jelentés inflációra és gazdasági növekedésre vonatkozó adatait. A jegybanki előrejelzés szerint az MNB 0,1 százalékra emelte idei inflációs előrejelzését, és 3,3 százalékra a 2014-es gazdasági növekedés várható ütemét a szeptemberi inflációs jelentésében.

A jelentés szerint a jövő évi infláció 2,5 százalékra gyorsul, a GDP pedig 2,4 százalékkal bővül 2015-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.