Csak 248 százalék...

Keret és költségtúllépés: közös listán a 4-es metró Montreallal

A magyar főváros metrója a lista hatodik helyére került fel, világhírű építészeti csodák és infrastrukturális fejlesztések közé.

2014.10.06 07:47ma.hu

Újabb világranglistán szerepel "előkelő" helyen a budapesti 4-es metró - írja a Portfolio.hu. A Podio egy infografikán gyűjtötte össze a világ azon beruházásait, melyeknek végső kivitelezési költsége a legnagyobb arányban túllépte az építkezés kezdetekor lefektetett költségvetési keretet.

A magyar főváros luxusmetrója az összesített lista hatodik helyére került fel, világhírű építészeti csodák és infrastrukturális fejlesztések közé.

Az elmúlt évtizedek legköltségesebb magyarországi infrastrukturális beruházása megnyitása után elnyerte az építészszakma nemzetközi elismerését, most pedig megnézhetjük milyen költségtúllépő világhírű beruházások köré sikerült bekerülnie.

A listát a montreali olimpiai stadion vezeti, mely közel hússzor annyiba került, mint eredetileg tervezték. A 65 ezer férőhelyes sportlétesítmény, melynek nevéhez a történelem egyik legdrágább olimpiája is köthető, három év alatt készült el a tervezett 149 millió dollár helyet 3,1 milliárdból.

A Sydney jelképének számító operaház birtokolja a második helyet a listán, mely amellett, hogy 1357%-kal lépte túl a költségvetését, arról is híres, hogy 10 évvel a kiírt határidő után (1973-ban) készült el.

A hatodik helyet a budapesti 4-es metró birtokolja. A rövid leírás kiemeli, hogy a vonal építésének befejezése sokáig olyan hihetetlennek tűnt, hogy a miniszterelnök a megnyitón egy Chuck Norris-os viccet is elsütött. A Podio számításai szerint 353%-kal lépte túl a 4-es metró a költségvetést, az azonban nem derült ki, honnan szerezték az adatokat, ráadásul a dollárárfolyam alakulása is jelentősen befolyásolja az eredményt. Ha a hivatalos, itthon elérhető adatokat nézzük, 1998-ban 130 milliárd forintos költséggel számoltak, végül pedig 452,5 milliárdból készült Budapest negyedik metróvonala. Ez 248%-os túllépést jelent - írja a Portfolio.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.