Bővítés, beruházás

Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen

A Flextronics 600 fős létszámbővítést valósít meg a következő hónapokban, a megyeszékhelyen működő vállalkozások pedig összesen további 400 új munkahelyet teremtenek

2014.10.01 16:13MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A Zalaco Sütőipari Zrt. 1,3 milliárd forintos beruházással 51 új munkahelyet hoz létre, az Edelmann 4,5 milliárd forintos ráfordítással további 100 új munkahelyet teremt az északi ipari parkban.

Az ADA bútoripari cég a déli ipari területen 3 milliárd forintos beruházással 100 új munkahelyet létesít. Az önkormányzat tárgyalásokat folytat egy helyi gépipari céggel is, így a tervek szerint a következő évben további 150 ember foglalkoztatása valósul meg - ismertette Balaicz Zoltán, jelenlegi alpolgármester a közép- és kisvállalkozások fejlesztésének lehetőségeiről tartott konferencián szerdán, Zalaegerszegen.

A városnak csak akkor lehet jövője, ha sikerül fejleszteni a helyi gazdaságot, támogatni a vállalkozásokat, a meglévő munkahelyeket megőrizni és újakat teremteni, az önkormányzatnak ezért a következő időszakban még tudatosabban kell támogatni a helyi mikro-, kis- és középvállalkozásokat - hangsúlyozta a polgármesterjelölt.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormányzat kiemelt stratégiai célja a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatása, a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint 60 százalékát ezen szektor fejlesztésére fordítják.

A támogatási összegből a vállalkozások új gépeket vásárolhatnak és további új munkahelyeket hozhatnak létre - tette hozzá. Csepreghy Nándor jelezte: a kormány ahhoz is támogatást nyújt, hogy exportpiacokra is tudjanak termelni, de ehhez komoly kooperációra van szükség a Magyarországon működő multinacionális vállalatok és a hazai kkv-k között.

Szólt arról is, hogy a jövőben a pályázatok csak elektronikus ügyintézés keretében működnek, így minden gazdasági szereplőnek ugyanolyan lehetőségei lesznek és megszűnik a komolyabb menedzsment kapacitással rendelkező nagyvállalkozások helyzeti előnye.

A kormány azzal is segíti a vállalkozásokat, hogy állami garanciát nyújt az előfinanszírozások megoldásához és könnyíti az előleghez jutás lehetőségét - közölte Csepreghy Nándor. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt mondta: a magyar vállalkozói társadalom azt hiszi, hogy mindenki hozzá fog jutni a forrásokhoz.

A valóságban viszont az országban működő 10-15 ezer vállalkozás közül az alsó középréteget kell és lehet megerősíteni oly módon, hogy a beszállítói lánc részei lehessenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.