Skót népszavazás

FT: milliárdokat vonnak ki Skóciából az intézményi befektetők

Jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán.

2014.09.10 09:58MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A Financial Times című brit gazdasági napilap szerint az alapkezelők, a nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át főleg Angliába a jövő csütörtöki skóciai népszavazás közeledtével, mivel tartanak a függetlenséget pártolók esetleges győzelmének pénzügyi következményeitől.

A Financial Timesnak a Multrees Investors Services nevű vagyonkezelő vezérigazgatója, Chris Fisher elmondta, hogy csak az ő cége több százmillió fontot vont ki Skóciából intézményi ügyfelei nevében.

"Ha a mi ügyfeleink ezt teszik, akkor más pénzügyi szolgáltatók is így cselekszenek" - fogalmazott Fisher. Douglas Connell, az egyik legnagyobb edinburghi jogi tanácsadó cég, a vagyonkezelési tevékenységet is végző Turcan Connell társigazgatója azt mondta, hogy cégénél "jelenleg rendkívül nagy az ügyfélforgalom (...) példátlan mennyiségű kérdés érkezik az ügyfelektől arról, hogy biztonságban van-e a pénzük a skót bankokban".

Hozzátette: a cég ügyfelei attól is tartanak, hogy a referendum után "valamiféle korlátozás" léphet életbe a skóciai bankokban elhelyezett tőkékre. Connell hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az aggodalmak megalapozatlanok.

Az idegesség jele mindazonáltal az is, hogy az utóbbi időben a skóciai kereskedelmi ingatlanügyletek szerződéseibe kilépési záradékok kerülnek be, lehetővé téve a vásárlóknak a tranzakció felmondását vagy az árak újratárgyalását arra az esetre, ha a népszavazáson a skót választók a függetlenségre voksolnak - írta a Financial Times ingatlanszektorbeli tanácsadókat idézve.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet arra a kockázatra, hogy a betétesek, sőt maguk a bankok is "elmenekülhetnek" Skóciából, ha a függetlenségi népszavazáson az elszakadásra voksolók győznének.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege legutóbbi tanulmányában azt valószínűsítette, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, akkor a bankbetétesek "nagyon gyorsan" hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába, különös tekintettel arra is, hogy a skót bankrendszer Skócia elszakadása esetén már nem tudhatná maga mögött a Bank of England - a brit jegybank - likviditási garanciáit.

A ház szerint a legnagyobb skóciai bankok is távozhatnak, ha bizonytalanná válik, hogy továbbra is támaszkodhatnak-e a Bank of England likviditásforrásaira.

A UBS elemzői szerint elsősorban a két legnagyobb skóciai székhelyű pénzügyi szolgáltató, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds bankcsoport dönthet úgy, hogy áttelepül Angliába, annál is inkább, mivel e két bankot a pénzügyi válság idején a brit kormány hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal mentette meg az összeomlástól.

E befektetések nyomán a brit államnak az RBS-ben 80, a Lloyds-csoportban 24,9 százalékos részesedése van. A skót kormány kétoldalú megállapodás alapján szeretné megtartani a fontot fizetőeszközéül Skócia függetlenné válása esetén is.

London azonban a népszavazási kampány első pillanatától folyamatosan és mereven elzárkózik attól, hogy hivatalosan valutaunióra lépjen a független Skóciával, vagyis megossza vele a fontot.

"Válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán" - mondta a minap David Cameron brit miniszterelnök.

Az elszakadás pénzügyi kockázataira hívta fel a figyelmet Mark Carney, a Bank of England kormányzója is. Carney a brit szakszervezeti szövetség (TUC) Liverpoolban zajló éves kongresszusán felszólalva kijelentette: a valutaunió Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között "összeegyeztethetetlen lenne a szuverenitással".

A brit jegybank vezetője szerint "elég csak egy pillantást vetni" az euróövezetre annak megértéséhez, hogy mi történik, ha nincs meg a valutaunió összes szükséges feltétele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.