A nép szava

Maradjanak vagy szakadjanak? - bizonytalanok a skótok

Szinte holtversenyt jelez a skót függetlenséget elvetők és az elszakadást pártolók között a kedden közzétett legfrissebb felmérés, amely ugyanakkor a skót választók nagyarányú bizonytalanságát is tükrözi.

2014.09.09 11:49MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Victor Habbick

A TNS-BMRB, az egyik legrégebbi, regionális felmérésekre szakosodott brit közvélemény-kutató cég kedden Glasgowban ismertetett vizsgálata szerint a teljes lakossági mintán belül jelenleg 39 százalék voksolna arra, hogy Skócia maradjon a brit unió tagja; 38 százalék a függetlenségre adná szavazatát a jövő csütörtöki népszavazáson, 23 százalék viszont egyelőre nem döntött.

A függetlenséget elvetők aránya egy hónapja még 45 százalék volt, az elszakadást pártolóké 32 százalék.

A TNS glasgowi központjában tartott sajtótájékoztatón a vizsgálatot végző szakértők hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a részvételüket biztosra ígérők körében jelenleg pontosan egyenlő, egyaránt 41 százalékos a két tábor támogatottsága. Egy hónapja ebben a körben még 46 százaléknyian támogatták a brit unió fennmaradását és 38 százalék mondta azt, hogy Skócia függetlenségére kíván szavazni.

A TNS tájékoztatása szerint a magukat biztos szavazóknak mondók között is nőtt - egy hónap alatt 16 százalékról 18 százalékra - azok aránya, akik még nem döntöttek arról, hogy melyik oldalra adják voksukat. A cég számításai szerint ez azt jelenti, hogy jelenleg hozzávetőleg 600 ezer azoknak a skót választóknak a száma, akik részt akarnak venni a szeptember 18-ára kiírt referendumon, ám még nem tudják, hogy igennel vagy nemmel szavaznak-e a skót függetlenségre.

Tom Costley, a TNS skóciai tagozatának igazgatója a felmérés érdekes vonásaként emelte ki, hogy a vizsgálatba bevont teljes választói mintán belül - függetlenül az egyéni voksolási szándéktól - jelentős relatív többségben vannak azok, akik szerint a népszavazáson a függetlenséget elvetők győznek. A válaszadók 45 százaléka jósolta ezt, és csak 31 százalékuk vélekedett úgy, hogy az elszakadást pártolóknak nagyobbak a győzelmi esélyeik.

A két táboron belül a függetlenségellenes szavazók a derűlátóbbak: körükben 70 százalék bízik a győzelemben; a skót függetlenség híveinek 56 százaléka mondta azt, hogy az "igen" voksok többségére számít.

Tom Costley szerint ennek ellenére a felmérés eredménye most már túl szoros ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen jósolni a jövő csütörtöki népszavazás eredményét.

A függetlenséget elvetők a kampány kezdete óta biztos - rendszerint kétszámjegyű - támogatottsági előnyben voltak egészen a legutóbbi időszakig, amikor az összes brit közvélemény-kutató cég a különbség hirtelen szűkülését kezdte mérni. A hétvégén a YouGov - a kampányidőszak kezdete óta elsőként - már a függetlenségpártiak minimális előnyét mutatta ki. A világszerte komoly feltűnést keltő eredményt a font és a skót nagyvállalatok részvényárfolyamai is komolyan megszenvedték a hét elején, jelezve, hogy a piaci szereplők nem rokonszenveznek Skócia elszakadásának kilátásával.

A három fő brit politikai párt - a konzervatívok, a velük koalícióban kormányzó liberálisok és az ellenzéki Munkáspárt - egybehangzóan további nagyszabású hatalmi és hatásköri decentralizációt ígért Skóciának a függetlenség elvetése esetére. A függetlenségpárti Yes Scotland kampánycsoport keddi nyilatkozata szerint e gesztusok csak azt jelzik, hogy a függetlenségellenes erők "teljes pánikban vannak" alig több mint egy héttel a népszavazás előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.