Germán gazdaság

Sosemvolt ekkora méretű a német export, mint idén nyáron

Történelmi csúcsot állított be a német vállalkozások exportja júliusban, a kivitel havi értéke először haladta meg a 100 milliárd eurót.

2014.09.08 21:26MTI

Németország exportja 101 milliárd euró volt júliusban, ami 4,7 százalékos növekedés az egy hónappal korábbihoz képest, és 8,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket a szövetségi statisztikai hivatal hétfői jelentése szerint.

Az import 77,6 milliárd euró volt, havi szinten 1,8 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbit 1 százalékkal haladta meg. A külkereskedelmi mérleg többlete így 23,4 milliárd euró volt, ami ugyancsak történelmi csúcs.

A gazdasági minisztérium értékelése szerint a rekordban szerepe van annak, hogy a szokásosnál később kezdődtek a nyári szabadságolások. Ágazatok szerinti bontásban különösen az autógyártók exportja lódult meg. Régiók szerinti bontás alapján leginkább az euróövezeten kívüli uniós tagországokba irányuló kivitel nőtt.

A német kormány gazdaságpolitikáját számos külföldi bírálat éri a külkereskedelmi mérleg túlzottnak vélt többlete és a gyengének tartott belső kereslet miatt. A bírálatok szerint Németország "exportfüggősége", valamint a beruházások és a lakossági fogyasztás alacsony szintje árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti válság leküzdését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.