Stratégiai nyersanyag

Alkotmányban készül tiltani a víz exportját a szlovák kormány

A víz exportjának csaknem teljes tilalmát kilátásba helyező alkotmánymódosítás tervét jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő kedden Pozsonyban a környezetvédelmi tárca vezetőjével közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

2014.07.08 12:15MTI
freedigitalphotos.net/winnond

Az alkotmánymódosítás terve a pozsonyi törvényhozás által jelenleg tárgyalt - a vizet stratégiai nyersanyaggá minősítő - víztörvény módosításához kötődik.

A törvényi szabályozás szándékát a vízkincs védelmének fontosságával indokolta Robert Fico. A várhatóan már ezen a héten a pozsonyi parlament elé kerülő alkotmánymódosítás - a szlovák kormányfő előzetes tájékoztatása szerint - teljes körű tiltást vezetne be az ivóvíz, a csővezetéken keresztül vagy tartálykocsikban szállítható ásványvíz és a geotermális vizek kivitelére.

Kivételt képezne a palackozott ásványvíz, és a tilalom nem lenne érvényben, ha annak feloldását valamilyen humanitárius helyzet indokolja. Az alkotmánymódosítás tervének váratlan bemutatását a víztörvény módosítási tervezetének jelenleg is tartó parlamenti vitája előzte meg.

A víztörvény a szlovák környezetvédelmi tárca által előkészített módosítása a szlovák jog történetében először minősíti stratégiai nyersanyaggá a vizet, s annak exportját, különböző korlátozások mellett, állami felügyelet alá rendeli.

A kormány szerint erre a módosításra azért van szükség, mivel eddig a víz exportját semmilyen törvény nem szabályozta, s annak nagymértékű, ellenőrzés nélküli kivitelére több példa is akadt.

Ezzel összefüggésben Robert Fico kedden azt mondta: a múltban olyan esetekről szereztek tudomást, amikor csővezetéken keresztül Lengyelországba exportáltak ásványvizet, illetve az országhatár déli szakaszán Magyarországra ivóvizet.

A víztörvény módosítását a parlamenti vita során számos ellenzéki bírálat sora érte, a kritikusok azt állítják, hogy a jogszabály ahelyett, hogy fokozottá tenné a vízkincs védelmét, kiskapukon keresztül annak privatizálását és kivitelét készíti elő.

Ez utóbbi kritikákat Robert Fico keddi sajtótájékoztatóján teljesen megalapozatlannak és sértőnek nevezte. Hangsúlyozta, hogy az alkotmánymódosítással - amelynek kidolgozásán már dolgozik a szaktárca - a vízkincs védelmét célzó terveik egyértelműsítését és megerősítését is el akarják érni.

Az alkotmánymódosítás az alaptörvény negyedik - a stratégiai nyersanyagokról szóló - cikkelyének kiegészítése által, először vezetne be szinte teljeskörű körű korlátozást a víz exportjára.

"Szlovákiából sem geotermális, sem ásvány-, sem ivóvizet nem lehet majd kivinni" - szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy a korlátozás az ásványvizek esetében nem érintené a palackozott ásványvizeket, illetve humanitárius helyzetekben feloldható lenne.

Robert Fico szerint az alkotmánymódosítás és annak tartalma olyannyira egyedülálló, hogy elképzelhetőnek tartja, amiatt kormányának "gondjai lesznek" az Európai Bizottsággal, ahogy az a földvásárlást korlátozó jogszabály esetében is felmerült. A vízexport ilyen mértékű törvényi korlátozása egyelőre egyedülálló a régióban.

A korlátozás megfigyelők szerint összefügghet azzal is, hogy a dél-szlovákiai Csallóköz alatt található a kontinens egyik legnagyobb ivóvíztartaléka.

Robert Fico szerint az alkotmánymódosítást rögtön azután beterjesztik, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadja a víztörvény módosítását. Ez utóbbi várhatóan még kedden megtörténik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.