Fitch Ratings

Valószínűtlen az ukrán földgáztranzit elakadása

Ukrajna mindenképpen szeretné elkerülni a területén keresztül Európába irányuló földgázszállítások fennakadását, a szállítások folyamatosságát azonban így is kockázatok terhelik.

2014.08.15 21:45MTI
Freedigitalphotos bejim

Más nagy londoni házak felülvizsgált előrejelzései szerint az ukrán gazdaság teljesítménye az ismét kiéleződő konfliktushelyzetben akár 10 százalékkal is zuhanhat az idén.

A Fitch elemzése szerint valószínűtlen, hogy Ukrajna olyan szankciókat léptetne életbe Oroszországgal szemben, amelyek akadályoznák az európai fogyasztóknak szánt orosz földgázszállítmányok áramlását.

Ha Ukrajna mégis olyan ellenlépéseket érvényesítene, amelyek miatt elakadna az ukrán vezetékrendszeren haladó orosz földgázexport, az nagyobb mértékben veszélyeztetné az ukrán energiaellátási biztonságot, mint Európa többi országáét - áll a Fitch pénteki értékelésében.

Oroszország júniusban leállította ukrajnai földgázszállításait, így Ukrajna most saját termelésére, a tározók megcsapolására, illetve a Lengyelországból és Magyarországról visszairányított földgázra hagyatkozhat. Ha azonban az ukrajnai vezetékrendszeren keresztül Európába szállított földgáz áramlásában fennakadás keletkezik, és ez földgázhiányt okoz Ukrajnától nyugatra - legyen e kiesés bármilyen csekély mértékű -, akkor a visszafelé irányuló gázszállítások teljesen leállhatnak. Emellett egy esetleges ukrán tranzittilalom a Gazprom déli gáztranzit-folyosójának támogatására késztetheti az Európai Uniót - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

A Déli Áramlat vezetékrendszerhez kapcsolódó Déli Folyosó betápláló hálózat építését 2010-ben kezdték, befejezését 2017-re tervezik.

A Fitch Ratings kiemeli, hogy az európai földgáztartalékok hatévi szezonális csúcsra emelkedtek, éppen az esetleges szállítási fennakadásokkal kapcsolatos aggályok hatására. Van lehetőség emellett több orosz földgáz átirányítására az Északi Áramlat vezetékbe.

Abban az esetben, ha az Ukrajnán keresztül szállított földgáz elakad, de Oroszország továbbra is hajlandó lenne földgázt exportálni Európába, akkor a tartalékok, valamint az alternatív útvonalak és beszerzési források biztosítanák az európai fogyasztók folyamatos ellátását a fűtési szezon jelentős részében, jóllehet valószínűleg nem egész télre, különösen akkor, ha ezen a télen "abnormálisan hideg" időjárás lenne - vélekedtek a Fitch Ratings londoni elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szintén pénteken ismertetett, felülvizsgált előrejelzése szerint a ház számítási modellje arra mutat, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 8 százalék körüli mértékben csökken. Egy ennél borúlátóbb forgatókönyv esetén - amely az export nagyobb mértékű csökkenésével és a szekvenciális fellendülés kezdetének halasztódásával számol - az ukrán GDP-érték 10 százalékkal is zuhanhat az idén a GS számításai szerint.

A cég szerint ez abban az esetben lehetséges, ha az orosz-ukrán konfliktus elhúzódik - erre a Goldman Sachs londoni elemzői jelentős kockázatot látnak -, és az ukrán termelőkapacitást komoly és tartós károk érik.

A GS a 2015-re adott ukrán növekedési előrejelzését is markánsan rontotta, az eddigi 4,4 százalékról 1 százalékra, de a ház elemzői közölték, hogy e rontott prognózisukat is lefelé ható kockázatok terhelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.