2,2 százalékos gazdasági növekedést vártak

Egy százalékkal csökkent a román GDP a második negyedévben

Romániában 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva.

2014.08.14 09:59MTI
freedigitalphotos.net/khunaspix

Éves összevetésben a kiigazítatlan érték szerint 1,2 százalékkal, munkanaphatással korrigálva 1,4 százalékkal nőtt a GDP.

Az első fél évben a román GDP 2,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest. A román statisztikai intézetnek ez volt az első előrejelzése a második negyedévi GDP-ről, a második, részletesebb jelentést szeptember elején teszi közzé.

A román hatóságok az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést várnak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. A bukaresti kormány nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, így elérheti vagy meghaladhatja akár a 3 százalékot, de hivatalosan nem módosították a prognózist.

A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi becslése 2,8 százalékra várja a román gazdaság idei növekedési ütemét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.