Javaslat

Honvédelmi szervezetek gazdálkodását nem érintené a zárolás

A Honvédelmi Minisztérium (HM) a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által július közepén bejelentett zárolás teljesítésére úgy állította össze javaslatát, hogy az a honvédelmi szervezetek gazdálkodását nem érinti.

2014.08.08 14:31MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Varga Mihály július 17-én jelentette be: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány.

A honvédelmi tárcavezetőtől Demeter Márta érdeklődött a HM-et érintő intézkedés végrehajtásáról. A szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésében kiemelte: a bejelentett zárolással a "kormány ismét a védelmi kiadások nominális szintjének csökkentéséről döntött".

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint Demeter Márta ezen következtetésével "rossz nyomon jár", ugyanis - mint kifejtette - 2014-ben az eredeti költségvetési támogatási előirányzaton felül a honvédelmi kiadásokra további több mint 6 milliárd 633 millió forint támogatási előirányzatról határozott a kormány.

A most bejelentett intézkedések nem a HM-fejezet csökkentését, hanem meghatározott összeg zárolását jelentik. Ahogy korábban több más miniszter is kiemelte: elővigyázatossági intézkedésről van szó amelynek célja, hogy teljes biztonsággal, az esetleges kockázatokat is ellensúlyozva tartható legyen a GDP-arányos 2,9 százalékos költségvetési hiánycél az államadósság növekedése nélkül.

Az erről szóló kormányhatározat teljesítésére a HM-nél azok az előirányzatok kerültek a javaslatba, amelyekhez kapcsolódóan a fizetési kötelezettség halasztására, átütemezésére van lehetőség - fejtette ki válaszában Hende Csaba.

A 2014. évi hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján a minisztériumok közül a legnagyobb zárolási kötelezettség az Emberi Erőforrások Minisztériumára jut mintegy 9,671 milliárd forinttal, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak 8,378, a Földművelésügyi Minisztériumnak 5,552 milliárd forint zárolásáról kell gondoskodnia. Ugyancsak jelentős a Honvédelmi Minisztérium (3,253 milliárd), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (2,881 milliárd), a Belügyminisztérium (2,726 milliárd), és a Miniszterelnökség (1,446 milliárd) forintos hozzájárulása a zároláshoz.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak 536,2 millió forintot kell megtakarítania, míg a legkevesebb zárolást (271,1 millió forintot) az Igazságügyi Minisztériumnál rendelte el a kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.