Óriásberuházás

A KGHM lengyel óriáscég rézbányát nyitott Chilében

A KGHM lengyel rézbányászati óriás új bányát nyitott Chilében, ezzel több mint negyedével nő kitermelési kapacitása.

2014.08.04 19:49MTI

A Sierra Gorda rézbányát az Atacama sivatagban nyitották 4,156 milliárd dollárnyi befektetéssel, ez a lengyel gazdaság történetében a legnagyobb külföldi beruházás.

A Sierra Gorda a 311 négyzetkilométernyi területen jogosult bányászni. A bánya várható évi termelése mintegy 120 ezer tonna réz, 50 millió font molibdén és 60 ezer uncia arany lesz, közölte a Gazeta Wyborcza napilap.

A KGHM-nek 55 százalékos részesedése van a bányában, a többi részvény a Sumitomo japán cégé. A japán óriás a kibányászott érc feldolgozását vállalja. A bánya lehetővé teszi a KGHM-nek, hogy csökkentse a kitermelt réz árát, amely tavaly tonnánként 5195 dollárt tett ki. A KGHM Európa legnagyobb rézkitermelője, a világ legnagyobb ezüstkitermelője. 18 ezer embert foglalkoztat, évente 560 ezer tonna rezet, 1,2 ezer tonna ezüstöt termel ki. A cég 2011-ben megvásárolta a Quadre FNX kanadai társaságot, ezzel új réz- és aranybányákra tett szert, Chilén kívül Kanadában és az Egyesült Államokban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.