Alábecsülték

Nagyot zuhant az orosz autópiac

Oroszországban jelentősen, 17,3 százalékkal esett az új személyautók eladása júniusban éves összevetésben.

2014.07.12 18:28MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/winnond

Az Oroszországban működő nagy külföldi cégek szövetsége, az Associaton of European Businesses (AEB) egyidejűleg jelentősen visszafogta az új autók idei eladására vonatkozó becslését.

Januárban még azzal számolt, hogy az eladás 1,6 százalékkal csökken, a júniusi adat alapján azonban jócskán változtatott becslésén és most már 12 százalékos visszaesést valószínűsít. Ez azt jelentené, hogy az idén csak 2,45 millió új autót értékesítenek Oroszországban az eddig becsült 2,735 millió helyett.

Oroszországban tavaly 5,5 százalékkal csökkent az új autók eladása három év kétszámjegyű növekedése után.

Az idei első félévben - éves összevetésben - 7,6 százalék volt a csökkenés, 101 266 autóval adtak el kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Az idei első hat hónapban a legnagyobb mértékben, 39 százalékkal a Ford, 19 százalékkal a Chevrolet és 15 százalékkal a Lada márka eladása esett éves szinten.

Az eladás visszaesése jelentős mértékben összefügg az orosz gazdasági növekedés lassulásával. Tavaly 1,3 százalékkal erősödött a gazdaság, 2008 óta a legkisebb ütemben bővült a 2012. évi 3,4 százalék után.

Idén minimális, 0,5 százalék körüli lehet a gazdasági növekedés, de vannak olyan elemzők, akik recesszióra számítanak.

Az új autók iránti keresletet csökkenti, hogy az ukrán események miatt az év eleje óta csaknem 8 százalékkal gyengült a rubel a dollárhoz képest, aminek következtében megdrágultak az importált termékek, így a gépkocsik. gscs \ gry \ gte

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.