Gépjárműipar

Tovább nőtt az európai autópiac májusban

Májusban már a kilencedik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az EU-ban - közölte az európai autógyártó szövetség (ACEA).

2014.06.17 11:44MTI

Idén májusban 1,09 millió új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 4,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az idei év első öt hónapjában összesen 5,4 millió új autót értékesítettek, ami 6,9 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Olaszország kivételével, ahol 3,8 százalékkal csökkentek az eladások májusban éves szinten, minden nagy piacon növekedés volt. Spanyolország és Portugália esetében a recesszió után kétszámjegyű a bővülés, Nagy-Britanniában 7,7 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba májusban.

Európa legnagyobb autópiacán, Németországban 5,2 százalékkal növekedett az igény az új autók iránt, míg Franciaországban mindössze 0,3 százalékkal.

Magyarországon májusban 5739 új autót helyeztek forgalomba, 14,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban az ACEA adatai alapján.

A fontosabb autógyártók közül a Renault csoport eladásai nőttek a legnagyobb mértékben, 19 százalékkal. A Volkswagen értékesítése májusban éves szinten 9,6 százalékkal emelkedett, a francia PSA csoporté 4,3 százalékkal bővült. A BMW csoport értékesítése ugyanakkor 2,2 százalékkal csökkent, a Fiaté pedig 2,7 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Kilábalni látszik a hatéves mélypontról az európai autópiac, azonban az ACEA szerint a májusi adat az egyik legalacsonyabb növekedésnek számít 2003 óta. A valós igények felmérését az ACEA szakértői szerint megnehezíti a túl nagy kínálat, a jelentős mértékű kedvezmények és az egyéb ösztönzők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.