2017-ig

Megszűnhet az ausztrál autóipar

A GM Holden, a General Motors (GM) ausztrál leányvállalata szerdán bejelentette, hogy 2017-ig bezárja két üzemét, és beszünteti a gépkocsigyártást Ausztráliában.

2013.12.11 11:26MTI

A GM a magas költségekkel és az ausztrál dollár "megnyomorítóan erős" árfolyamával indokolta döntését. Akárhogy forgatjuk a számokat, ebben az országban hosszabb távon képtelenség gépkocsit gyártani vagy összeszerelni - mondta Mike Devereux, a GM Holden vezérigazgatója. Ausztrál sajtóértesülések szerint a GM Holden évi 150 millió amerikai dollár kormánytámogatás fejében lenne csak hajlandó folytatni a termelést.

Az utóbbi 11 évben a GM Holden 1,6 milliárd amerikai dollárnak megfelelő szubvenciót kapott a kormánytól. A több mint másfél százados múltra visszatekintő Holden, amelyet 1931-ben vásárolt meg a GM, évtizedekig az ausztrál feldolgozóipari sikerek szimbóluma volt, és ikonikus nemzeti márka az ausztrálok szemében.

A Ford májusban közölte, hogy 2016-ban felhagy az autógyártással Ausztráliában, a Mitsubishi Motors pedig már 2008-ban kivonult az országból. Ha a GM távozik, a Toyota marad az egyetlen gépkocsigyártó Ausztráliában, és ausztrál iparági szakértők tartanak tőle, hogy a magas termelési költségek és az ausztrál dollár folyamatos erősödése következtében egyre olcsóbb import a japán gyárat is kiszorítja a piacról.

Ezzel összeomlana a mintegy 150 céget számláló és 40 ezer embert foglalkoztató beszállítói hálózat is. Ausztráliában évente 1,1 millió új autót állítanak forgalomba, de ezeknek jelenleg már csak a 10 százaléka hazai gyártású. A piacon 65 márka 365 modellje versenyez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.