Londoni elemzők

Lehet még negatív infláció, de gyorsulás várható

Még mélyebbre is süllyedhet a negatív tartományon belül a magyarországi infláció a mostani és a következő negyedévben, de az év vége felé már határozott gyorsulás várható a belépő bázishatások miatt.

2014.07.11 20:55MTI
Forrás: Wikipedia

A citybeli vélemények ugyanakkor eltérnek abban a kérdésben, hogy milyen kamatszinten várható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának végpontja.

A fogyasztói árindex a múlt hónapban - az áprilisban és a májusban mért 0,1 százalékos éves csökkenés után - 0,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A londoni elemzők többsége az adatismertetés előtt megjósolta, hogy júniusban gyorsulhatott az áresés, de a citybeli konszenzus 0,2 százalékos éves árcsökkenést valószínűsített.

A múlt havi inflációs adatok pénteki ismertetése után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: egészen a negyedik negyedév elejéig zéróhoz közeli éves magyarországi inflációs adatokat várnak, és az ősszel esedékes újabb közműdíj-csökkentés után a negatív tartományon belül a mostaninál is mélyebbre süllyedő infláció lehetőségével számolnak.

Várakozásuk szerint azonban a korábbi közműdíj-csökkenések belépő bázishatásai nem sokkal ezután már felhajtóerőt adnak az inflációnak. A GS elemzői ennek figyelembe vételével 2014 végére 1,2 százalékos éves összevetésű inflációt várnak, és előrejelzésük szerint a tizenkét havi infláció 2015 második felében eléri az MNB 3 százalékos középtávú célját.

Mivel a magyarországi dezinflációt elsődlegesen a hatósági árcsökkentések hajtják, a maginfláció és a teljes kosárra számolt ütem közötti széttartás valószínűleg fennmarad.

A júniusi inflációs adat mindazonáltal alátámasztja az MNB enyhítésre hajló alapállását, de a jövőre gyorsan felfelé ívelő inflációs ütem kilátása szűkíti a mozgásteret az agresszívabb kamatcsökkentésekre - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház alapeseti előrejelzése szerint ezért az MNB várhatóan végrehajt még egy 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést ebben a hónapban, és az így elért 2,20 százalékos alapkamaton befejezi a monetáris enyhítést. A GS elemzői is elismerik azonban, hogy tartósan alacsony inflációs számok esetén növekszik az esélye még további kismértékű kamatcsökkentéseknek, akár a 2,00 százalékos alapkamatig is. A cég mindazonáltal arra számít, hogy a magyar jegybank innentől a kamatpolitikán kívüli monetáris eszközöket veti be a kormányzati és a vállalati szektor finanszírozási kondícióinak további lazítására.

Ennél jóval agresszívabb előrejelzést tartanak érvényben az MNB további kamatpolitikájára a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai.

Pénteki helyzetértékelésükben közölték: ha a devizaalapú hitelekről szóló tárgyalások a bankok és a kormány között rendezetten zajlanak és mindegyik fél szempontjából "ésszerű" megoldást eredményeznek, akkor a cég még további 0,50 százalékpontos idei MNB-kamatcsökkentéssel és így 1,80 százalékig süllyedő jegybanki alapkamattal számol. A ház londoni elemzői szerint ezt a várakozást alátámasztják azok a már most látható jelek is, amelyek arra vallanak, hogy a magyarországi infláció 2015-ben sem éri el az MNB céljszintjét.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői kifejtették: jóllehet továbbra is bíznak abban, hogy a gazdasági növekedés "élénk ütemben" folytatódik, az infláció azonban az egész kelet- és közép-európai EU-térségben zéróhoz közeli, és e gazdaságok munkapiaci helyzete sem elég feszes ahhoz, hogy gyors béremelkedést generáljon.

Mindemellett ha át is fordul pozitív tartományba a kibocsátási rés e gazdaságokban, akár két évbe is beletelhet, mire ennek inflációs átszűrődő hatása megjelenik a maginflációs számokban - hangsúlyozták a ház londoni közgazdászai.

Hozzátették: várakozásuk szerint a térségi gazdaságokban érvényesülő jelenlegi negatív kibocsátási rés először Lengyelországban záródik be, de ott is csak 2015 elején.

Ugyanezt a tényezőt más nagy londoni házak is kiemelték magyarországi inflációs előrejelzéseikben.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: valószínűtlennek tartják, hogy a magyar gazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés - amelynek erőteljes dezinflációs hatása van - 2016 első fele előtt bezárulna, és ennek alapján a ház azt várja, hogy az éves összevetésben számolt infláció a jövő év egészében is az MNB 3 százalékos középtávú célja alatt marad. A JP Morgan előrejelzése szerint 2015-ben 2,5 százalékos átlagos infláció várható Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.