Júniusban nem folytatódott a csökkenése

Euróövezet: megtorpant az infláció a defláció kapujában

A fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek júniusban az euróövezetben, ugyanannyival, mint májusban. Az elemzők 0,6 százalékot vártak.

2014.06.30 11:53MTI

Nem csökkent a négy és fél éves mélypontot jelentő évi 0,5 százalék alá az infláció júniusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn közölt előzetes adata szerint.

A fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek júniusban az euróövezetben, ugyanannyival, mint májusban. Az elemzők 0,6 százalékot vártak.

Az eurózóna éves inflációja ezzel immár kilenc hónapja van a Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke által "veszélyzónának" nevezett 1 százalék alatt.

A különösen nagy ingadozást mutató energia- és élelmiszerárak kizárásával számolt maginfláció kissé nőtt júniusban, 0,8 százalék volt éves alapon a májusi 0,7 százalék után.

Az EKB bár egy sor olyan intézkedést fogadott el a múlt hónapban, amelyekkel szeretné serkenteni a pénzkiáramlást, hogy élénkítse a gazdasági növekedést, hangoztatja: nincs deflációs veszély.

Az eurójegybank legutóbb mérsékelte inflációs várakozását, e szerint a pénzromlás üteme 2016-ban is csak 1,4 százalék lesz, távol az EKB 2 százalékhoz közeli célszámától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.