Begurultak

Európa vizsgálja, miért kapott annyi pénzt az Audi

Vizsgálja a győri Audi gyárnak szánt állami támogatást az Európai Bizottság. A német kormány sem adhatott sokat a BMW-nek.

2014.07.09 14:41MTI

Szerdán részletes vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság (EB), hogy megállapítsák, a szabályoknak megfelelő-e a magyar állami támogatás, amelyet az Audi kap győri autógyárának bővítéséhez - írta közleményében az EB.

A bizottság információi szerint a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd euró, amelyből 133,3 millió eurót a magyar állam finanszírozna. Az Audi már meglévő gyárának bővítése 2100 munkahelyet teremthet.

A vizsgálatot az EB az Audi tulajdonosának, a Volkswagen csoportnak a nagy piaci részesedésével és a beruházás méretével indokolta.

A bizottság elsősorban arra kíváncsi, milyen hatással lesz a beruházás a régiós fejlődésre, illetve, hogy feltétlenül szükséges-e az állami támogatás ahhoz, hogy a fejlesztés megvalósuljon Győrben.

Az EB nem egyedül a győri Audi gyárnak szánt állami támogatást vizsgálja. A szerdai közlemény szerint Németországban például csak 17 millió eurót engedélyezett abból a 45 millió euróból, amelyet a német kormány szeretett volna adni a BMW lipcsei gyárának.

Az EU vizsgálja a holland kikötői állami cégek adókedvezményeit

Az Európai Unió szerdán elkezdte a holland társaságiadó-rendszer vizsgálatát, hogy megállapítsa, kaptak-e jogosulatlan adókedvezményt egyes, többek között a kikötőkben működő közcégek.

"A tiszta verseny elengedhetetlen minden piaci szereplő számára. Ezért ellenőrizni kell, hogy egyes, például a kikötőkben működő állami cégek nem kaptak-e nagyobb adókedvezményt, mint a magánszférában működő veresenytársaik" - mondta Joaquin Almunia, az EU versenyjogi biztosa.

Az Európai Bizottság már 2013-ban felhívta Hollandia figyelmét, hogy vonja meg az adókedvezményeket a közcégektől, ezek azonban Brüsszel szerint öt holland kikötő, Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Groningen és Moerdijk esetében továbbra is megmaradtak.

Az Európai Bizottság vizsgálja a francia, belga és német kikötőkben érvényes adószabályokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.