Rémhíreket terjesztettek

Vádat emeltek két bolgár bróker ellen a bankrendszert ért támadások miatt

A gyanúsítottak "hamis információkat terjesztettek, ami kárt okozott a kereskedelmi bankoknak, és destabilizálta a bankrendszert".

2014.07.01 06:29MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

Vádat emeltek hétfőn két bróker ellen a hatóságok Bulgáriában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rémhírek terjesztésével megpróbálták aláásni vezető bolgár bankok stabilitását, emiatt a betétesek múlt héten több mint 400 millió eurót (126 milliárd forint) vettek ki számláikról, és az Európai Bizottság beavatkozására is szükség volt a pánik lecsillapításához.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte: 1,65 milliárd euró (510 milliárd forint) sürgősségi készenléti hitelkeretet nyit a bolgár kormány számára, amely biztosítja a "szükséges és arányos likviditást" ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom Bulgáriában a bankok iránt. A bolgár rendőrség előző nap öt férfit tartóztatott le, akik feltehetően több száz sms-üzenetet és e-mailt küldtek szét múlt héten. A hatóságok elmondták, a gyanúsítottak "hamis információkat terjesztettek, ami kárt okozott a kereskedelmi bankoknak, és destabilizálta a bankrendszert".

A Global Markets nevű pénzügyi szolgáltató cég két befektetési brókere - Kiril Dzhabarov és Robert Dimitrov - is köztük volt: ellenük hétfőn vádat emeltek a hatóságok, és amennyiben bűnösnek találják őket, két év börtönbüntetést is kaphatnak. Az ügy június 20-án kezdődött, amikor a bolgár központi bank ellenőrzés alá helyezte a negyedik legnagyobb bankot, a Corpbankot. A kormány jelezte, ha a részvényesek nem emelik a bank tőkéjét július 21-ig, akkor államosítják a pénzintézetet. Múlt csütörtökön a kormányzó szocialista párt egyik képviselője azt mondta, hogy egy újabb bolgár bank is veszélybe kerülhet.

Ezután tört ki a pánik, és a betétesek megrohamozták a Corpbank és a mérlegfőösszeg szerint a harmadik legnagyobb bolgár banknak számító First Investment Bank fiókjait. Ez utóbbi árfolyama zuhanni kezdett, s a bank illetékesei pénteken kora délután bejelentették, hogy a bankfiókokat hétfőig zárva tartják. Később a jegybank és a bolgár kormány közölte, hogy "bűnszervezet által elkövetett támadás" történt a pénzintézet ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.