Magunk mögött tudjuk a válságot

Adóoptimalizálnak a vállalatok

A válságévek pangása után ismét gyarapszik a fúziók és felvásárlások száma, a cél gyakran nemcsak a piacszerzés vagy a konkurens kiiktatása, hanem adóoptimalizálás.

2014.06.28 09:55MTI
Forrás: Wikipedia

Elsősorban amerikai vállalatok aktívak, amelyek főleg európai versenytársakat vesznek célba. Az egyik súlypont a gyógyszeripar, ahol új hatóanyagok kifejlesztése roppant kockázatos és költséges, ezért egyszerűbb felvásárolni egy vállalatot kutatási eredményeivel együtt.

A Pfizer amerikai központú multinacionális gyógyszerkonszern, a világ legnagyobb gyógyszergyára mintegy 117 milliárd dollárért fel akarta vásárolni a londoni központú AstraZeneca konszernt. A részben részvénycserés tranzakciót végül nem sikerült nyélbe ütni, de ha magvalósult volna, a Pfizer nemcsak a világranglista hetedik helyén álló konkurensétől szabadult volna meg, hanem áthelyezhette volna székhelyét az Egyesült Királyságba. A brit társasági nyereségadó mintegy 20 százalék, míg az Egyesült Államokban 39 százalékig is felmehet. Az amerikai törvények azonban csak akkor teszik lehetővé a székhely külföldre telepítését, az úgynevezett inverziót, ha a fúzió során a részvények legalább 20 százaléka külföldi kézbe kerül.

Hasonló akcióra készül a Medtronic orvostechnikai konszern, ez mintegy 43 milliárd dollárért fel fogja vásárolni az írországi székhelyű Covidien céget. A Covidien maga is csak 2009-ben telepítette át székhelyét az adóparadicsom Írországba, míg a menedzsment továbbra is Massachusetts szövetségi államban maradt.

A felvásárlási lázat az is szítja, hogy az amerikai cégek óriási készpénzállománnyal rendelkeznek. A válság idején a bizonytalan kilátások miatt visszafogták befektetéseiket, és nyereségüket, a Bloomberg hírügynökség számításai szerint mintegy kétezer milliárd dollárt, többnyire külföldön halmozták fel. Most azonban olyan alacsonyak a banki kamatok, hogy a pénzt máshol kell befektetni.

Egyszerűen visszavinni a pénzt az Egyesült Államokba azonban költséges mulatság lenne, a különféle adók az összeg akár 35 százalékát is elvihetnék. Az eBay például 9 milliárd dollárt vont ki Európából, hogy ígéretes fiatal vállalatokat vásároljon az Egyesült Államokban, ebből 3 milliárd dollár végül az államkasszába került. Ezért a vállalatok inkább Európában keresnek befektetési célpontokat, még akkor is, ha itt nem olyan jók a konjunkturális kilátások mint Amerikában.

A részvényesek elégedettek, a Bloomberg adatai szerint 2010 óta 15 százalékkal jobb teljesítményt mutattak fel azok a vállalatok, amelyek alacsony adószintű országokbeli konkurenseket vásároltak fel.

A kormányzat és a szakértők természetesen mindkét kontinensen tisztában vannak a negatív hatásokkal.

"A természetellenesen nagy +hadikasszák+ már önmagukban versenytorzító hatásúak" - mondja Martin Hellmich, a Frankfurt School of Finance professzora.

Barack Obama elnök szívesen megkönnyítené a tőke hazatelepítését és megnehezítené az inverziót, de eddig nem sikerült dűlőre jutnia a republikánus ellenzékkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.