Egymillió hordó

Függetlenséget érhet a kurdok olaja?

"Mi nem tekintjük az olajügyet Kurdisztán függetlenségéhez vezető lépésnek, de ezzel érvényre juttatjuk alkotmányos jogainkat".

2014.06.23 02:30MTI

Egymillió hordó olajjal a gyomrában egy tankhajó úszott a héten a Földközi-tengeren. Ez önmagában nem meglepő, és még az sem, hogy a hajó tartalma egyelőre nem talált vevőre, pedig féláron kínálják. Így értesült kereskedőktől a Bloomberg ügynökség, de ez utóbbit - vagyis, hogy féláron adnák az olajat - cáfolta az észak-iraki kurd autonóm terület kormányzata.

Éppen ez az újdonság: a szállítmány Kurdisztánból származik, az ottani olajmezők terméke, és aki megveszi, ezzel több vagy a teljes függetlenséghez segítheti a kurdokat. A kurdok jogot formálnak a területükön lévő olajra, a sok oldalról szorongatott iraki központi kormány ellenben sajátjának tekinti az ország minden olajbevételét, amelyen most már osztozni sem óhajt.

A mostani polgárháborúban a kurdok is megmozdultak: fegyvereseik birtokba vették az észak-iraki olajipari központot, Kirkukot, miután a központi kormány elüldözésére fölesküdött szunnita iszlám lázadók csapatai elkergették a korményerőket a környékről a múlt héten. Kérdés: pénzügyi önállóságot is szerezhet-e Kurdisztán - amelynek egy része Törökországba és Szíriába is átnyúlik - a növekvő terület mellé?

A kurd autonómia miniszterelnöke június elején sokféleképpen értelmezhető nyilatkozatot tett, mondván: "mi nem tekintjük az olajügyet Kurdisztán függetlenségéhez vezető lépésnek, de ezzel érvényre juttatjuk alkotmányos jogainkat".

A kurd önkormányzat 2004 óta négy nagy nemzetközi olajtársasággal, a Chevronnal, az Exxon Mobillal, a Hess-szel és a Totallal, valamint vagy harminc kisebb olajcéggel szerződött kutatásra, termelésmegosztásra. Köztük van a magyar Mol is, amely most a héten közleményt adott ki arról, hogy "június 1-jével megnyitotta új regionális irodáját Erbilben, Irak Kurdisztáni Régió fővárosában. A regionális iroda feladata a csoport közel-keleti és afrikai tevékenységeinek helyi irányítása. (...) Erre a lépésre úgy tekintünk, mint a demokratikus Kurdisztáni Régió politikai stabilitása iránt leadott egyfajta szimbolikus szavazatra. A döntés egyúttal kifejezi azt is, hogy a Mol-csoport elkötelezett Irak Kurdisztáni Régiója iránt, és hosszú távra tervez a térségben."

A kurd olaj korábban kamionokkal, idén január óta a fő iraki-török vezetékre csatlakoztatott kurd csővezetéken - Törökországon át - jut a Földközi-tenger partjára, Ceyhan kikötőjébe. A török kormány is "teljesen törvényesnek" tartja ezt az exportot, és folytatja a közreműködést - idézte a Bloomberg a török energiaügyi minisztert. Jelenleg napi 100-120 ezer hordó olaj érkezik Észak-Irakból - azaz Kurdisztánból -, és a ceyhani tározókban 2,3 millió hordó van belőle. A következő szállítmányt a jövő héten hajózzák ki a kikötőből.

Az iraki központi kormány miniszterelnök-helyettese viszont azt mondta egy tévényilatkozatában, hogy mind Törökország, mind a kurd önkormányzat "nagyon téved, ha azt hiszi, hogy a bagdadi kormány képtelen megvédeni érdekeit, csak mert felfordulás van" az országban. "Az iraki nép nem felejti el azokat, akik összeesküsznek ellene a nehéz időkben. Törökországnak tudnia kell, hogy a tűzzel játszik. Ez Irak vagyonának fosztogatása" - mondta a miniszterelnök-helyettes.

A közel-keleti ügyekkel megbízott amerikai helyettes államtitkár is megszólalt a napokban. Azt mondta, az Egyesült Államok változatlanul ellenez bármiféle olajexportot Irakból, amelyet a bagdadi kormány nem hagy jóvá. Az amerikai kormány "tájékoztatott minden érdekelt felet, hogy ilyen ügyletekkel jogi kockázatnak teszik ki magukat" - mondta. Szerinte a kurdoknak és az iraki központi kormánynak kompromisszumra kellene jutnia, de nem részletezte, mi lenne az.

Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy miközben a kurdok továbbra is küldik az olajat Ceyhanba, a bagdadi kormány felfüggesztette a korábbi, 2004-ben kötött megállapodást, amely szerint a helyi olajból származó bevétel 17 százaléka a kurd önkormányzatot illeti. Az iraki központi kormány továbbá följelentette Törökországot a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara párizsi székhelyén, a kurd önkormányatot pedig hazai bíróságon perelte be. Mindenki mást is perrel fenyeget, aki megvenné a tankhajókba került kurd olajat, és feketelistára teszi a kurd olajat Ceyhanból továbbító szállítmányzó cégeket.

Ehhez járul az a probléma, hogy az iraki központi kormány március eleje óta nem tud olajat exportálni az északi vezetéken át Ceyhanba, mert az iszlám lázadók megrongálták a vezeték egy alsóbb szakaszát Moszulnál.

Ugyanakkor Törökország négyszer akkora díjat szed a kurd önkormányzattól a kurd olaj továbbításáért, mint korábban a többi iraki szállítmányért a bagdadi kormánytól, de a pontos összeget senki sem akarja nyilvánosságra hozni. És Törökország mossa kezeit: "mi csupán a továbbításban veszünk részt, és minden vonatkozó dokumentumot megküldünk a köponti (iraki) kormánynak" - mondta a török energiaügyi miniszter.

Közben a kurd önkormányzat, miközben cáfolta, hogy féláron adnák az olajat, közölte, hogy az esetleges bevétel az övé, és azt az önkormányzat számláján vezetik egy törökországi bankban.

Az újonnan elfoglalt területek nélkül is Kurdisztán olajtartalékát 45 millárd hordóra becsülik, ez a teljes kitermelhető iraki olajvagyonnak a negyede. Irak a mostani belvillongás előtt már az OPEC második számú olajexportőre volt Szaúd-Arábia után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.