Az észak-irakiak egyre szervezettebbé válnak

Lesz még Kurdisztán Ázsia térképén?

Parlamenti választások kezdődtek szombat reggel az észak-iraki kurd autonóm területen, megfigyelők magas részvételi arányra számítanak.

2013.09.21 11:05MTI
Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezető portréját és kurd zászlókat lengetnek tüntetők Törökországban

A kurd lakosság izgatottan várja a voksolás eredményét, mivel ez az első alkalom, hogy a két legfontosabb párt, a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) és a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) egymással szemben méretteti meg magát - a korábbi választásokon közös listán indultak. A kisebb pártok emiatt látnak esélyt arra, hogy politikai befolyáshoz jussanak.

A mintegy hárommillió kurd 1129 jelölt közül választhat, akik az autonóm területi törvényhozás 111 helyéért versengenek. A mandátumok 30 százalékát a nőknek tartják fenn, 11 széket pedig a vallási és etnikai kisebbségeknek, a keresztényeknek és a türkméneknek.

A kurd autonóm terület három észak-iraki tartományt foglal magában: Erbílt, Dohúkot és Szuleimáníját. A biztonsági helyzet a területen lényegesen jobb, mint Irak sok más régiójában. A bagdadi központi kormánnyal mindamellett akadnak konfliktusok, főként kurd területi követelések és a vitatott területeken lévő olaj és gáz iránti igények miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.