Demokrácia és kurdok - török reformok

Török-kurd megbékélés, reformokkal

A török kormányfő azt ígérte csütörtökön, hogy a demokrácia erősítését és a kurdokkal megkezdett békefolyamat életben tartását szolgáló reformcsomagot terjeszt elő a jövő héten.

2013.09.12 17:45MTI
Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan ezzel a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) arra a hétfői közlésére reagált, hogy a PKK felfüggeszti fegyvereseinek kivonulását Törökországból, miután Ankara nem hajtotta végre azokat a lépéseket, amelyek elősegítenék a közel három évtizede tartó konfliktus lezárását.

A békefolyamat részeként márciusban tűzszünetet hirdető kurd politikusok olyan reformokat szorgalmaznak, amelyek lehetővé tennék a kurd nyelvű oktatás bevezetését, enyhítenék a terrorizmus elleni törvényeket, csökkentenék a parlamentbe jutás jelenleg 10 százalékos küszöbét és megerősítenék a helyi kormányzatok szerepét.

A PKK májusban kezdte meg erői kivonását Törökországból, a több mint 40 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus lezárását célzó folyamat azonban az utóbbi időben megtorpant, miután a felek azzal vádolták meg egymást, hogy a másik nem hajtja végre a megállapodásból rá háruló lépéseket.

"Órákat töltöttünk el ezzel a demokratizálási csomaggal" - mondta Erdogan egy csütörtöki üzleti konferencián, hozzátéve, hogy kormánya a jövő héten készül bejelenteni a tervezett intézkedéseket.

Az igazságügyi tárca egy vezető tisztségviselője szerint a kabinet hétfőn tárgyalja a reformcsomagot. Erdogan előzőleg azt ígérte, hogy a parlament még a nyári ülésszak október 1-jei befejezése előtt szavazhat a csomagról.

Abdullah Öcalan, a PKK bebörtönzött vezetője márciusban, a török állammal folytatott több hónapi tárgyalások után hirdette ki a fegyveres összecsapások leállítását. A tűzszünet jobbára megvalósult, a PKK azonban nemrég kilátásba helyezte, hogy újrakezdi akcióit, ha Ankara szeptember elejéig nem tesz konkrét lépéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.