AENA

Eladnak egy jókora darabot a világ legnagyobb reptéri cégéből

Az AENA 28 százalékát a madridi tőzsdére viszik, és további 21 százalékot hosszú távú befektetőknek ajánlanak fel megvételre.

2014.06.15 21:30MTI

A spanyol kormány eladja az AENA, a világ legnagyobb reptéri társaságának kisebbségi, 49 százalékos részesedését.

Az AENA éveken át veszteséges volt, de a tavalyi évet már nyereséggel zárta. Ana Pastor Julián spanyol közmunkaügyi miniszter azt mondta, hogy az AENA 28 százalékát a madridi tőzsdére viszik, és további 21 százalékot hosszú távú befektetőknek ajánlanak fel megvételre. A miniszter pénzügyi részletekbe nem bocsátkozott.

Az AENA piaci értéke mintegy 16 milliárd euró, több mint 20 légikikötőt üzemeltet külföldön és 46-ot odahaza.

A légikikötő üzemeltető a tavalyi évet 597 millió euró profittal zárta, amit részben a költségek jelentős csökkentésével ért el. A legutóbbi információ szerint 2012-ben Spanyolországban működtetett 46 repülőtere közül csak kilenc volt nyereséges.

Tavaly a 46 spanyolországi repülőtér 188 millió utast szolgált ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.