Nemet mondott a kormány

Nem épülnek vízierőművek a festői patagóniai folyókon

A vízlépcsőprojekt miatt 5900 hektárnyi terület került volna víz alá, emellett 2000 kilométer hosszúságú nagyfeszültségű távvezetékkel csúfították volna el a tájat a megtermelt villamos áram északra szállításához.

2014.06.11 10:20MTI
freedigitalphotos.net/Maggie Smith

Elutasította a chilei kormány, hogy vízerőművek épüljenek a festői szépségű Dél-Patagónia bővizű, sebes sodrású folyóin.

Michelle Bachelet elnök kormánya keddi ülésén vetette el a hevesen vitatott HidroAysen-tervet, amelynek alapján egy chilei-spanyol konzorcium öt vízerőművet épített volna a Baker és a Pascua folyókon a ritkán lakott dél-patagóniai Aysen régióban, ahol a szakadatlan esők és az andesi gleccserek táplálta bővizű folyók zöldellő völgyeken és lélegzetelállító fjordokon átkelve torkollnak a Csendes-óceánba.

A vízlépcsőprojekt miatt 5900 hektárnyi terület került volna víz alá, emellett 2000 kilométer hosszúságú nagyfeszültségű távvezetékkel csúfították volna el a tájat a megtermelt villamos áram északra szállításához.

Pablo Badener környezetvédelmi miniszter szerint a befektetők számos "tervezési hibát" vétettek, például nem kellően vették figyelembe a beruházásnak a helyi lakosságra gyakorolt várható hatását.

A vízlépcsőellenzők a chilei környezetvédelmi mozgalom legnagyobb győzelmeként ünneplik a kormány döntését, amelyet azonban a befektetők még megtámadhatnak a bíróságon. A kormány döntésének hírére százak vonultak utcára ünnepelni a fővárosban, és spontán örömünnepek törtek ki Aysen vidékén is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.