Fitch

Felminősítésnek nyoma sincs, de legalább stabil a kilátás

Az adósság a kétszerese a Fitch besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, "BB/BBB" osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértékének.

2014.06.06 07:21MTI

A magyar közadósság-ráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak - állapította meg pénteki londoni elemzésében a Fitch Ratings, amely 2,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az eddigi 1,8 százalékról.

A nemzetközi hitelminősítő, amely megerősítette Magyarország stabil kilátású államadós-osztályzatait, a lépéshez fűzött helyzetértékelésében kimutatta, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta - amely 2013 végén a cég számításai szerint 79,2 százalék volt - hozzávetőleg a kétszerese a Fitch besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, "BB/BBB" osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértékének.

A Fitch alapeseti előrejelzése szerint a magyar adósságráta középtávon folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz.

A nemzetközi hitelminősítő péntek reggeli londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén devizaadósság "BB plusz/B" és a forintadósság "BBB mínusz" osztályzatára, valamint a kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelentő "BBB" osztályzati országplafonra vonatkozik.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül kettő tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással. A Standard & Poor's március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról; a Moody's Investors Service listáján - a három nagy közül egyedüliként - még leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással szerepel a magyar államadós-besorolás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.