A Fitch javított

Negatívról stabil lett Szlovénia adósi besorolásának a kilátása

Egyébként a "BBB" kategória is még befektetési ajánlású osztályzati sáv.

2014.05.02 20:30MTI

A Fitch Ratings negatívról stabilra javította Szlovénia hosszú futamidejű hazai és külső államadósságának "BBB plusz" kilátását pénteken.

A nemzetközi hitelminősítő a lépést például olyan tényezőkkel támasztotta alá, hogy a bankszektornak nyújtott 3,2 milliárd eurós állami támogatás hatására az ágazat Tier-1 tőkemegfelelési mutatója 13,6 százalékra nőtt januárban az egy évvel korábbi 10,2 százalékról.

Szerepet játszott az adósi besorolás kilátásának a feljavításában az is, hogy a Fitch 0,5 százalék növekedésre módosította az ország idei gazdasági teljesítményével kapcsolatos előrejelzését az eddig várt 0,6 százalék zsugorodásról.

Szlovénia tavalyi folyó fizetési mérlegében a GDP-hez mérten 6,3 százalék plusz alakult ki, ami idén és jövőre mérsékelten tovább nőhet. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen Szlovénia külső adóssága, ami tavaly a GDP 36 százaléka volt - áll a Fitch közleményében.

A Fitch egy éve, május 17-én "A mínuszról" egy fokozattal "BBB pluszra" rontotta Szlovénia hosszú futamidejű hazai és külső államadósságának besorolását, a romló makrogazdasági és költségvetési kilátásokkal indokolva a döntést.

A "BBB" kategória is még befektetési ajánlású osztályzati sáv, de az elsőrendű "A" besorolási szintnél számottevően nagyobb adóskockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.