Pozitív Szlovénia

Mélyül a válság Szlovéniában

Kelet-Európa Svájca egyre lejjebb süllyed, előre hozott választás jöhet.

2014.04.26 09:35MTI
Forrás: Wikipedia

Megvonta a bizalmat pártja a szlovén kormányfőtől, aki helyett Zoran Jankovic ljublanai polgármestert választották a Pozitív Szlovénia élére péntek éjjel. Alenka Bratusek bukása előre hozott választáshoz és újabb mély belpolitikai válsághoz vezethet az országban.

A Szlovéniát kormányzó balközép tömörülés kongresszusán a pártot alapító Jankovic egyértelmű győzelmet aratott az elnökségért vívott küzdelemben: 55,5 százalékot (422 szavazatot) szerzett Bratusek 45,5 százalékával (338 voksával) szemben, így egy év után visszatérhet a Pozitív Szlovénia élére.

A ljubljanai polgármester megválasztása azonban könnyen újabb mély belpolitikai válságba sodorhatja az országot, várható ugyanis, hogy Alenka Bratusek lemond miniszterelnöki tisztségéről. A kormányfő, a párt eddigi ideiglenes elnöke a szavazás előtt bejelentette, pártja támogatása nélkül nem kíván a balközép kormány élén maradni.

A balközép párt mindhárom koalíciós partnere jelezte: nem működnek együtt egy Jankovic vezette Pozitív Szlovéniával. A politikus ellen nyomozás folyik korrupció miatt, ő azonban tagadja a vádakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.