Politikai és gazdasági válság

Ukrajna már érződhet a lengyel ipar teljesítményén

Az Európai Bizottság ipari bizalmi mutatója is arra vall, hogy a lengyel feldolgozószektor az utóbbi hónapokban "jól tartotta magát".

2014.06.02 22:31MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

A közép-európai EU-gazdaságok gyáripara továbbra is robusztus ütemben bővül, a lengyel feldolgozószektor lendületének megtorpanása azonban váratlan mértékű, és valószínűleg már az ukrajnai válság átgyűrűző üzleti hangulati hatásait tükrözi - állapították meg a májusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) hétfői ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 50,5-re csökkent az áprilisban mért 50,8-ról. A ház által számolt térségi gyáripari aktivitási mutató harmadik hónapja csökken, és a májusi visszaesés fő oka a lengyel BMI "meredek és meglepő" zuhanása volt.

A Capital Economics londoni szakértői kiemelik, hogy februárban a lengyel feldolgozóipari index még 55,9 volt. A ház szerint a lengyel gyáripar lassuló bővülésének egyik magyarázata az, hogy a szomszédos Ukrajna válságát, illetve az orosz és az ukrán gazdaság ebből eredő lendületvesztését súlyosan megszenvedik a lengyel exportőrök. A cég londoni elemzői szerint azonban több okból is óvatosan kell kezelni ezt a következtetést.

Az egyik az, hogy a lengyel feldolgozóipari BMI-mutató áprilisban is meredeken visszaesett, és akkor ezt a folyamatot más aktivitási mérőszámok nem tükrözték, sőt szezonális kiigazítással számolva, éves összevetésben a lengyel gyáripar kibocsátása abban a hónapban jelentősen nőtt. Mindemellett az Európai Bizottság ipari bizalmi mutatója is arra vall, hogy a lengyel feldolgozószektor az utóbbi hónapokban "jól tartotta magát". Végül pedig a cseh ipari BMI nőtt a múlt hónapban, és a cseh és a lengyel gyáripari aktivitási index történelmi visszatekintésben mindig szorosan követte egymást, ami nem meglepő, hiszen mindkét ágazat mélyen integrálódott a német beszállítói hálózatokba.

Mindezt egybevetve a Capital Economics londoni elemzői nem vetik ugyan el, hogy a lengyel gazdaság "vesztett valamennyi gőzt", valószínűleg az ukrán válságból eredő járványhatás miatt, ám a ház szakértői szerint a hétfői lengyel BMI-adatsor túlzottan borúlátó képest fest a lengyel feldolgozószektor állapotáról.

A Standard Bank londoni befektetési részlegének szakértői is meglepőnek nevezték hétfői kommentárjukban a lengyel ipari aktivitásmérő visszaesésének mértékét, annál is inkább, mivel a cég elemzőinek legutóbbi varsói tárgyalásain a lengyel közgazdászok és kormányilletékesek 3-3,5 százalékos idei gazdasági növekedést valószínűsítettek. A Standard Bank szakértői szerint a májusi lengyel beszerzésimenedzser-index azt jelezheti, hogy a lengyel üzleti és háztartási szektor az ukrajnai fejlemények hatására hirtelen visszafogta a fogyasztási és a beruházási kiadásokat.

Más nagy londoni házak is inkább derűlátó előrejelzéseket adtak a lengyel és a magyar gazdaság növekedési kilátásairól legutóbbi, felülvizsgált prognózisaikban. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői minap összeállított felzárkózó térségi helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról 3 százalékra, a lengyel GDP-növekedésre adott becslésüket 2,9 százalékról 3,2 százalékra emelték.

A ház szakértőinek indoklása szerint a magyar és a lengyel gazdaságban a szezonális kiigazítással számolt, felülvizsgált növekedési adatok már 2013 második felében is a korábbinál sokkal erősebb lendületre utaltak, és ehhez járultak a "váratlanul erős" idei első negyedévi GDP-növekedési adatok. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 2014-re most már szintén 3 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban az eddigi 2,2 százalékos prognózisuk helyett. Lengyelország esetében a Barclays az idei növekedésre adott előrejelzését 3,1 százalékról 3,3 százalékra, jövő évi prognózisát 3,5 százalékról 3,7 százalékra javította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.