Ukrán válság

Moszkva szerint Kijev újabb bűntettet követett el saját népe ellen

Oroszország szerint az ukrán erők találták el hétfőn a kelet-ukrajnai Luhanszk város megyei adminisztrációs épületét, s a moszkvai külügyminisztérium nyilatkozatában ezt az esetet úgy minősítette, hogy a kijevi hatóságok újabb bűntettet követtek el saját népük ellen.

2014.06.02 20:29MTI

Korábbi jelentések szerint a szakadárok Luhanszkban állítólag az ukrán légierő egy gépét vették célba feltételezhetően hordozható légvédelmi rakétarendszerrel, de a lövedék ehelyett az önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaság" tagjai által megszállt megyeháza negyedik szintjébe csapódott be, ahol a megyei tanács elnökének dolgozó- és fogadószobája található.

A szakadárok tagadták, hogy ők követték volna el a támadást, amelynek a Reuters szerint két halottja és több sebesültje van. Azt állították, hogy az ukrán hadsereg lőtte ki a rakétát, amely eltalálta a megyei önkormányzat épületét. Kijevben ugyanakkor tagadták ezt, váltig állítva, hogy a szeparatisták műve volt ez az akció.

Az orosz külügyminisztérium mindenesetre kész tényként kezelte hétfői nyilatkozatában, hogy az ukrán hadsereg akciójáról van szó. Ennek szellemében úgy fogalmazott: a kijevi hatóságok újabb bűncselekményt követtek el saját népük ellen. Az orosz nyilatkozat szerint az ukrán légierő támadásának következtében békés ukrán állampolgárok vesztették életüket.

"A történtek arról tanúskodnak, hogy a kijevi hatalom elzárkózik az országon belüli nemzetek közötti megegyezés útjainak a keresésétől" - olvasható a dokumentumban, amely szerint Kijev durván megsértette az április 17-i genfi nyilatkozatban rögzített megállapodásokat és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros svájci elnökségének "útitervét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.