Ellensúly

Kereskedelmi uniót alakított Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország

Az Eurázsiai Gazdasági Uniónak elnevezett kereskedelmi blokk megalapításáról szóló szerződés július 1-jén lép életbe, miután a három nemzeti parlament jóváhagyta a megállapodást.

2014.05.29 10:55MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Kereskedelmi uniót alakított csütörtökön Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország az amerikai, az európai uniós és a kínai gazdasági hatalom ellensúlyozására.

Az Eurázsiai Gazdasági Uniónak elnevezett kereskedelmi blokk megalapításáról szóló szerződés július 1-jén lép életbe, miután a három nemzeti parlament jóváhagyta a megállapodást.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szerződés asztanai aláírása előtt kijelentette, hogy a három elnök találkozójának "túlzás nélkül korszakalkotó jelentősége van", a három ország együttműködése egy "új szintre emelkedett", miközben tiszteletben tartják egymás szuverenitását. A három ország 2010 óta vámuniót alkot egymással.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök azt mondta, az unióval "hidat vertek Kelet és Nyugat között". Az unió tervével kapcsolatban már korábban az a vád érte Oroszországot, hogy újjá akarja éleszteni az 1991-ben felbomlott Szovjetuniót, de Putyin visszautasítja ezt.

Viszont szerette volna, ha Ukrajna is csatlakozik az unióhoz, ám ez ez szóba sem jöhetett, miután februárban elűzték a hatalomból az oroszbarát elnököt, Viktor Janukovicsot, majd Oroszország megszállta és annektálta a Krímet.

Más volt szovjet tagköztársaságok sem voltak hajlandók csatlakozni az unióhoz, bár Örményország és Kirgizisztán még gondolkodik rajta. A három tagország lakosságának összlétszáma 170 millió, a bruttó hazai össztermék értéke pedig 2,7 trillió dollár.

A kereskedelmi unió az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlását, valamint a jelentősebb gazdasági szektorokban a politika összehangolását jelenti. Az unió egyelőre nem szól közös valuta bevezetéséről és közös energiapiac létrehozásáról sem.

A megállapodás hosszú évek tárgyalásainak eredménye, és a három ország még sok részletkérdésben nem állapodott meg. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az aláírás előtt hangot is adott annak, hogy nem teljesen elégedett a feltételekkel, de elfogadható kompromisszumnak tekinti a megállapodást.

Nazarbajev elégedettebbnek tűnt, ő "kiegyensúlyozott, az összes fél érdekét figyelembe vevő" megállapodásról beszélt. Az unió központi végrehajtó testülete Moszkvában fog működni, a felsőbírósága Fehéroroszországban lesz, a pénzügyi szabályozó központ pedig Kazahsztánban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.