Adóemelés

Válság után sem lehet hátradőlni

A spanyolok a magas munkanélküliség ellenére is kikerültek a válságból, de nem dőlhetnek hátra. Még pár fájdalmas kiigazítás vár rájuk.

2014.05.27 13:25MTI
Forrás: Wikipedia

Az adóbevételek emelését javasolja Spanyolországnak a Nemzetközi Valutalap (IMF) kedden közzétett jelentésében. Spanyolország így tudja megvédeni szociális ellátórendszerét és csökkenteni költségvetési hiányát.

Az IMF szerint Spanyolország túljutott a gazdasági válság nehezén. Nő a lakossági fogyasztás, nőnek a vállalati beruházások és a nagyjából 25 százalékos munkanélküliség ellenére is javuló tendenciát mutat a munkaerőpiac.

A jelentés szerint a spanyol gazdasági növekedés középtávon folytatódhat, de csökkenteni kell az államadósságot és a költségvetési hiányt. A spanyol kormány számításai szerint a GDP-arányos államadósság 2014 végére eléri a 99,5 százalékot.

Az IMF szerint fokozatosan kell mérsékelni a deficitet, ebben segíthet a környezetvédelmi illetékek emelése, vagy az áfa-kedvezményre jogosult termékek körének csökkentése. Spanyol kormányzati források korábban elmondták a Reuters hírügynökségnek, hogy valóban készülnek egy átfogó adóreformra.

Ha megfelelő kategóriáknál nőnek az adóbevételek, akkor az IMF szerint más helyeken akár adócsökkentés is lehet. Ilyen kategória lehetne a vállalati nyereségadó, de sokkal kevesebb a mozgástér a személyi jövedelemadónál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.