A tehetőseknek áll a világ

A gazdag osztrák gyorsabban gazdagszik

A tehetős osztrákok vagyona mintegy háromszor olyan gyorsan gyarapodik, mint a kevésbé tehetőseké.

2014.05.23 13:19MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A lakosság leggazdagabb 10 százalékának a birtokában van a teljes osztrák vagyon kétharmada - derül ki a felső-ausztriai munkaügyi kamara (Arbeiterkammer Oberösterreich, AKOÖ) tanulmányából.

Az osztrák lakosság mintegy 928 milliárd euró vagyonnal rendelkező 10 százaléka - 380 ezer háztartás - több mint kétharmadát birtokolja a teljes osztrák vagyonnak és óránként 3,2 millió euróval lesz gazdagabb.

A lakosság fennmaradó 90 százaléka - 3,4 millió háztartás - a vagyon egyharmadát birtokolja, 410 milliárd eurót, ami óránként 1,2 millió euróval gyarapszik. A vagyonkimutatás a pénzügyi vagyon mellett magában foglalja az ingatlanvagyont, a részvénytulajdont és a befektetési alapokban elhelyezett vagyont is.

Az osztrákok vagyoni helyzetének valós idejű alakulása az Arbeiterkammer Oberösterreich (AKOÖ) és a linzi Johannes Kepler Egyetem (JKU) által készített "Reichtumsticker" weboldalon tekinthető meg.

Az oldal 20 perces pénteki bemutatója alatt az osztrákok tehetős 10 százaléka 1,050 millió euróval, a lakosság fennmaradó 90 százaléka pedig 584 ezer euróval lett gazdagabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.