Nagy szerepet játszott ebben a járműgyártás

Márciusban 10,6 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene

Márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése játszott szerepet.

2014.05.14 09:12MTI
freedigitalphotos.net/xedos4

Az ipar márciusi teljesítményét az exporteladások gyorsulása táplálta: a külpiaci értékesítés volumene 14,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 11,2 százalék után, miközben a belföldi eladások továbbra is csökkentek - közölte a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A munkanaphatástól megtisztított ipari kibocsátás 8,1 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés márciusban 0,4 százalékkal nőtt. Az első negyedévben a termelés 8,4 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az export 11,9 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítés 3,0 százalékkal csökkent. A számok megegyeznek a május 8-án közölt előzetes adatokkal. A feldolgozóipar exportértékesítésének csaknem felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele márciusban jelentősen, 26,0 százalékkal nőtt.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene tíz havi csökkenés után először, 2,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi alacsony bázisról, amikor 20 százalékkal volt kisebb a 2012 márciusinál.

A villamos berendezések és gépek exportvolumene 11,8, illetve 11,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, a gyógyszerexport tavaly április óta először nőtt 6,8 százalékkal márciusban. Az ipar belföldi értékesítése márciusban 3,2 százalékkal csökkent 2013 azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi eladásai viszont márciusban 6,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A járműiparba sorolt vállalkozások belföldi eladásai 58,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a gépipari cégeké 10,1 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer eladások 3,0 százalékkal elmaradtak a tavaly márciusitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül márciusban a feldolgozóipar termelése 12,2 százalékkal nőtt 2013 márciusához viszonyítva.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása viszont 10,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, főként az előző évinél jóval melegebb időjárás miatt - közölte a KSH. A feldolgozóipar jelentősebb súlyú alágai közül a termelés csaknem három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 28,3 százalékkal nőtt.

A második legnagyobb alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában 2011 márciusa óta először mért - 1,6 százalékos - növekedést a KSH, amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20 százalékos bővülése járult hozzá.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása szerény mértékben, 0,4 százalékkal nőtt, nagyrészt az értékesítés négy tizedét kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően; a hazai eladások visszaestek a KSH adatai szerint.

A 2013. márciusi alacsony termelési szint is hozzájárult a gyógyszergyártás kimagasló teljesítményhez, az alág kibocsátása 25,1 százalékkal nőtt. Márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 28,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az új belföldi rendelések 19,9 százalékkal, az új exportrendelések 29,3 százalékkal emelkedtek. A járműipari új exportrendelései 43,7, a gyógyszeriparé 42,5, a gépiparé 28,3 százalékkal nőtt és a villamos berendezésekre is 28,1 százalékkal több rendelés futott be.

Az összes rendelésállomány 21,4 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit. A belföldi rendelések 22,6, az exportrendelések 21,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.