Válság után fellendülés?

Csökken az amerikai költségvetés hiánya

Az amerikai szövetségi költségvetés halmozott hiánya 306,41 milliárd dollár volt a folyó költségvetési év áprilissal záródott első hét hónapjában.

2014.05.13 04:33MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

A héthavi hiány 37 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, elsősorban amiatt, hogy a mérsékelt gazdaságnövekedés hatására nőttek a szövetségi adóbevételek. A folyó amerikai költségvetési év októberben kezdődött. Áprilisban 106,85 milliárd dollár volt a többlet. Az elmúlt 60 évben 46-szor volt többlet az amerikai költségvetésben áprilisban.

A szakértők 114 milliárd dolláros aktívumra számítottak áprilisra. A kongresszus költségvetési hivatalának a múlt hónapban kiadott előrejelzése szerint a szeptember végével záródó költségvetés hiánya 492 milliárd dollár lesz, ami a hazai össztermék (GDP) 2,8 százaléka, 2007 óta a legalacsonyabb.

Az előző, szeptember végével záródott költségvetési év deficitje 680,28 milliárd dollár volt, több mint egyharmaddal kisebb az egy évvel korábbinál, és öt éven belül először zárt a büdzsé 1 ezer milliárd dollár hiány alatt. A 2012. évi költségvetés hiánya 1089 milliárd dollár volt, ami elmaradt az egy évvel korábbi 1297 milliárd dollár deficittől. 2009-ben rekordszintű, 1420 milliárd dollár volt a hiány, 2010-ben pedig 1294 milliárd dollár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.