Államháztartás

Még nincs 1000 milliárd forint az első négyhavi hiány...

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos.

2014.05.07 16:44MTI

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forint volt, a központi költségvetési egyenleg alakulása összhangban van a bevételek és a kiadások idei évre tervezett időbeli lefutásával, a növekvő kiadások pedig nem veszélyeztetik a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesülését - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos többlettel zártak.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya a tavalyi első négy hónapban 528,6 milliárd forintot tett ki. A két év első négyhavi egyenlegének eltérő alakulását olyan egyedi tényezők eredményezték, melyek a központi alrendszer egész évre vonatkozó pénzforgalmi hiányára nincsenek hatással, vagyis nem veszélyeztetik a kitűzött hiánycél teljesülését - hangsúlyozza az NGM.

A tárca kifejti, hogy idén áprilisban a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátások, valamint a központi költségvetési szervek kiadásai jelentősen meghaladták az előző évi összegeket, amelynek elsősorban az az oka, hogy a Magyar Államkincstár a május elejei szünnapok miatt már április végén átutalta a családtámogatásokhoz és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet azért, hogy minden érintett a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát.

A központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bére és a családi támogatások - családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás - előre hozott kifizetése megnövelte az áprilisi kiadásokat, ugyanakkor a májusit csökkenti.

Ezenkívül a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő, volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai.

Jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad - írja az NGM. A tárca hozzáfűzi: rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén április végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatás; ez ugyanakkor javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét.

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év elején a kiadások - a fenti okok miatt a korábbi éveknél nagyobb mértékben - meghaladják a bevételeket. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél ugyanakkor nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka - hangsúlyozza a minisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.