Fizetnének, az április előtti áron

Ukrajna vitatja a gázadósság mértékét

Ukrajna nem ért egyet azzal az orosz állítással, hogy 3,5 milliárd dollár a kifizetetlen gázszámlája.

2014.05.01 11:21MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A Gazprom orosz gázipari cég szerdán közölte, hogy az áprilisi szállításokat is figyelembe véve, Ukrajna gázadóssága a március végi 2,2 milliárd dollárról 3,492 milliárd dollárra nőtt.

Sok éve kötött megállapodás szerint Ukrajnának minden hónap 7-ig kell rendeznie az előző hónapban importált orosz földgáz árát. Oroszország az idei első negyedévben kedvezményes áron, ezer köbméterenként 268,5 dollárért szállított földgázt Ukrajnának.

A Gazprom a kedvezményt áprilistól megszüntette, így a földgáz ára 485 dollárra ugrott. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter szerint nem állja meg a helyét az az orosz állítás, hogy már csaknem 3,5 milliárd dollár a kifizetetlen ukrán gázszámla.

Állítását azzal támasztotta alá, hogy Ukrajna többször jelezte: nem ért egyet a drasztikus áremeléssel, de továbbra is hajlandó fizetni az április előtti, azaz az ezer köbméterenként 268,5 dolláros árat.

"Ha Moszkva ebbe beleegyezik, Kijev haladéktalanul rendezi gázszámláját" - tette hozzá.

Az ukrán energiaügyi miniszter egyben jelezte: a kijevi kormány a stockholmi nemzetközi választott bírósághoz fordul a Gazprommal szembeni árvita miatt, ha Moszkva harminc napon belül nem hajlandó semleges területen, Londonban tárgyalóasztalhoz ülni és megvitatni a nézeteltérést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.