Mind a 124 állomást megveszi

Csehországi Agip benzinkutakat vásárol a Mol

A Mol Nyrt. megveszi az olasz ENI társaság 124 Agip üzemanyagtöltő állomását Csehországban.

2014.04.23 09:52MTI
freedigitalphotos.net/Naypong

A Mol tulajdonában 24 Slovnaft és 15 Pap Oil benzinkút van Csehországban. Az újabb akvizíció megvalósulásával a Mol a csehországi kiskereskedelmi üzemanyagpiac második legerősebb játékosává válik.

Az első helyen a cseh Benzina van mintegy 340 töltőállomással - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán megbízható forrásokra hivatkozva.

A Mol az MTI érdeklődésére közölte, a társaság alapelve, hogy piaci spekulációkat, szóbeszédeket nem kommentál, s ettől most sem kíván eltérni. Ugyanakkor elemzők szerint a Mol számára a csehországi Agip kutak megvétele azért is előnyös, mert ezen keresztül megnyílik az út a szlovákiai és a romániai Agip kutak megvásárlásához.

Ezek az országok ugyanis a Mol csoport további fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak.

A Hospodárské Noviny értesülései szerint a Mol nem készpénzben fizet az Agip benzinkutakért, hanem átengedi az ENI-nek az olaszországi Mantovában lévő olajfinomítóját, amelynek eladását "a kedvezőtlen gazdasági környezet" miatt már két éve tervezi.

A Mol állítólag olaszországi üzemanyagtöltő állomásai egy részét is átengedi az ENI-nek. Az ENI - írja a cseh újság - már hosszabb ideje mérlegelte, hogy kivonul Csehországból.

Az Agip benzinkutak veszteségesek és nem sokat hoz a Ceská Rafinérská olajfinomítóban lévő egyharmados tulajdonrésze sem. A többségi tulajdonos a lengyel PKN Orlen, amely a lap szerint szintén szerette volna megszerezni az Agip kutakat, ami tovább erősíthetné a cseh piacon betöltött szerepét.

A PKN Orlen tulajdonában van ugyanis a cseh Unipetrolon keresztül a Benzina üzemanyagtöltő állomások hálózata is. Csehországban 2013 végén összesen több mint 3700 üzemanyagtöltő állomás működött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.