Negyedéves jelentés

Befektetései teszik sikeressé a Yahoot

A Yahoo amerikai internetes cég negyedéves jelentése alapján a társaságot a befektetései teszik sikeressé. A Yahoo legtöbb bevétele nem saját tevékenységéből, hanem befektetésiből, azon belül is a kínai Alibaba csoportból és a Yahoo Japanból származott.

2014.04.16 08:26MTI
freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Benjamin Schacter, a Macquarie Securities elemzője szerint a Yahoo külföldi befektetési több mint kétszer annyira értékesek, mint a Yahoo többi üzletága. Ha különválasztanák a kettőt, a külföldi részek értéke részvényenként 29 dollár körül alakulna, míg a többi része csak részvényenként 11-12 dollárt érne.

Ez nem jó hír a Yahoo számára, de negyedéves adatai alapján nem meglepő. 2014 első negyedévében a Yahoo nyeresége 312 millió dollár volt, szemben a 2013-as első negyedévi 390 millió dollárral. A bevétel közben 1 százalékkal csökkent és visszaesett 1,13 milliárd dollárra.

A Yahoonak problémát jelentenek az internetes reklámbevételek. Bár a szöveges és animált hirdetésekből származó bevétele 2 százalékkal nőtt, a cég mégis lemaradásban van versenytársaihoz képest.

A hirdetők nagyobb része inkább a Google-t vagy a Facebookot választja, a teljes globális internetes hirdetéspiacon a Yahoo részesedése 2014-ben 2,5 százalékra csökkenhet a 2012-es 3,4 százaléktól, miközben a Google részesedése 33 százalékra, a Facebooké 8 százalékra nő.

A negyedéves jelentés kiadása után a viszonylag gyenge saját adatok ellenére a Yahoo részvényárfolyama a tőzsdén kívüli kereskedésben 6,84 százalékkal erősödött. Ennek oka, hogy a már említett Alibaba csoportban a Yahoo 24 százalékos részesedéssel rendelkezik, a jól teljesítő kínai vállalat pedig idén tőzsdére mehet New York-ban.

Ez jelentős vagyongyarapodást jelentene a Yahoonak, és a befektetők már ezt az eshetőséget árazzák be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.