Titkos adatgyűjtés

Az NSA feltörte a Google és a Yahoo csatornáit is

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat is - írta a The Washington Post. Az NSA igazgatója azonban cáfolta az értesülést.

2013.10.30 19:38MTI

A kommunikációs csatornák feltörése lehetővé teszi az NSA számára, hogy hozzáférjen több százmillió felhasználó fiókjaihoz - állította az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva internetes kiadásában az újság.
br> A beszámoló szerint az NSA feltörte azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek világszerte összekötik a Google és a Yahoo kommunikációs csatornáit. Ezáltal pedig olyan helyzetbe került, ami lehetővé teszi számára a páratlanul széles körű adatgyűjtést, legyen szó e-mail üzenetekről, akár pedig szöveges vagy épp audio, illetve videó tartalmakról.
br> A The Washington Post szerint az NSA mindehhez egy Muscular nevű programot alkalmazott, amelyet közösen működtet a GCHQ brit társszervezettel. A program segítségével az NSA és a GCHQ meg nem nevezett belépési pontokról egész adatfolyamokat másol le azokon a száloptikai kábeleken, amelyek a Szilícium-völgy két vezető cége között információkat szállítanak.
br> A Google nyilatkozatában aggodalmának adott hangot az újság értesülésével kapcsolatban, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy nincs tudomása az NSA ilyen jellegű tevékenységéről. A Yahoo szóvivője pedig azt állította, hogy szigorúan ellenőrzik adatközpontjaik biztonságát, és azokhoz nem férhet hozzá sem az NSA, sem más kormányügynökség.
br> Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója közvetve cáfolta az újság értesülését. Egy washingtoni tanácskozáson azt mondta, nincs tudomása arról, hogy az általa vezetett ügynökség feltörte volna a szóban forgó kommunikációs csatornákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.