Titkos adatgyűjtés

35 vezető külföldi politikus telefonjait hallgatta le az NSA?

A most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat "rutinszerűen" figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait, és ehhez még segítséget is kér más amerikai hivatalok illetékeseitől.

2013.10.25 07:29ma.hu
Fotó: MTI

Harmincöt vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap online kiadásának csütörtök éjjel megjelent beszámolója szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA- illetve NSA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjáról.

A The Guardian az általa csütörtök éjjel megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása nem volt elszigetelt jelenség, sőt a most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat "rutinszerűen" figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait, és ehhez még segítséget is kér más amerikai hivatalok illetékeseitől.

A brit lap által közölt, 2006 októberében kelt dokumentum szerint az NSA "fogyasztói" - vagyis az amerikai kormányszervek, és olyan kormányilletékesek, akik megfordulnak külföldi politikusok társaságában - segíthetnék az ügynökség hírszerzési igazgatóságát "célba vehető" telefonszámok megszerzésében.

Az idézett leirat szerint például egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyiség nem sokkal a dokumentum kelte előtt 35 vezető politikus összesen kétszáz telefonszámát adta át az NSA-nek. Jóllehet ezek többsége valószínűleg nyíltan hozzáférhető forrásokból is beszerezhető, 43 telefonszám azonban addig ismeretlen volt az NSA számára - áll a bizalmas belső leiratban.

A dokumentumból kiderül az is, hogy az új telefonszámok figyelése révén az NSA még további telefonszámokhoz jutott hozzá, amelyeket szintén "munkába vett".

A leirat azonban elismeri, hogy e számok lehallgatásából "nem sok jelentésre érdemes hírszerzési információ származott".

A The Guardian az amerikai kormány véleményét kérte a legújabb leleplező dokumentumokról, washingtoni kormányilletékesek azonban a lap szerint nem fűztek érdemi megjegyzést az ügyhöz.

Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt bízták meg az Európai Unió állam- és kormányfői az amerikai lehallgatási botrány tisztázásával - közölte péntek hajnalban Brüsszelben az osztrák kancellár.

Werner Faymann azt mondta: a német kancellár és a francia elnök megbízást kapott arra, hogy az Egyesült Államokkal tisztázza az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási tevékenységével kapcsolatos fejleményeket.

Angela Merkelnek és Francois Hollande-nak a decemberi EU-csúcson kell előterjesztenie ezzel kapcsolatos jelentését.

A csütörtökön kezdődött EU-csúcs fő, ugyanakkor az előzetes napirenden kívüli témája a lehallgatási botrány volt. A hét elején derült fény arra, hogy az NSA mintegy 70 millió francia telefonbeszélgetést hallgatott le. Szerdán pedig az derült ki, hogy az NSA megfigyelhette a német kancellár mobiltelefonját is.

Faymann szerint a csúcson az éjszaka folyamán született megállapodás értelmében az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokat Németországnak és Franciaországnak kell vezényelnie. Ha közben újabb gyanús momentumok bukkannak fel, azokat tisztázni kell - tette hozzá a kancellár.

A Werner Faymann által mondottakat éjszakai sajtóértekezletén megerősítette Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is. Van Rompuy hangsúlyozta: az Európai Unió elkötelezett a bizalmon alapuló kapcsolatok mellett az Egyesült Államokkal.

Értesülések szerint a csúcson nem merült fel, hogy az Európai Unió megszakítaná a szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat Washingtonnal. Enrico Letta olasz miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: az ügy tisztázására van szükség ahhoz, hogy e fontos tárgyalások folytatódhassanak.

Súlyosan megrendült a bizalom az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett, tömeges, titkos adatgyűjtés miatt, és annak helyreállításához nem elegendőek a szavak, tettekre, radikális változásra van szükség - szögezte le Angela Merkel német kancellár az Európai Unió állam- és kormányfői tanácskozásának első napját követően péntek hajnalban.

Az arra vonatkozó kérdéseket, hogy pontosan melyik telefonján milyen beszélgetéseket hallgathatott le vagy figyelhetett meg az NSA, Angela Merkel annyit felelt, hogy mindig igyekezett szétválasztani a pártja nevében és a kormányfőként folytatott kommunikációt, ezért két telefonja is van, mert mindig is kerülni akarta a látszatát is annak, hogy a pártkommunikációt közpénzből finanszírozná. A kancellári mobil titkosítva van - közölte, valamint azt is tudatta: nincs konkrét bizonyíték a lehallgatásra, mindössze erre utaló nyomok vannak, és az, hogy a másik fél, az Egyesült Államok nem cáfolja az állításokat.

A kancellár beszámolt arról, hogy sikerült közös álláspontra jutnia a francia államfővel a kérdésben, tájékoztatták a többi vezetőt a lehetséges lehallgatásokról, és kifejezték aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy ez milyen következményekkel lehet az uniós polgárokra nézve.

"Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerek, de ennek a partnerségnek kölcsönös bizalmon és tiszteleten kell nyugodnia" - jelentette ki Merkel, majd aláhúzta: a hírszerzés szükséges a biztonság szavatolásához, de ha egyszer a bizalmatlanság magvát elvetetették, az nem segíti az együttműködést, sőt, éppen ellenkezőleg.

A Barack Obamával szerdán folytatott telefonhívás tartalmát firtató kérdést a kancellár azzal hárította el, hogy a beszélgetés bizalmas volt, az ilyenekről eddig sem nyilatkozott, s ezután sem fog. Angela Merkel az Európai Uniót, Németországot és az Egyesült Államokat igazi szövetségeseknek nevezte, ugyanakkor radikális változást sürgetett.

"Szövetségesek, szoros szövetségesek között, úgy értem, katonáink együtt estek el a közösen megvívott harcokban, az ember tudni akarja, hogy nem kell ilyen megfigyelés miatt aggódnia" - hangoztatta a német kancellár. Valamin változtatni kell, az amerikai-német-európai barátság nem lehet egyirányú utca - tette hozzá Angela Merkel.

A német kancellár arra a kérdésre is válaszolt, hogy változtatott-e a megfigyelés miatt telefonálási és kommunikációs szokásain: nem, aki velem beszél, az mind ugyanazt fogja hallani - közölte Merkel.

A szövetségesek kikémlelése nem ismétlődhet meg - jelentette ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tevékenységével kapcsolatos legutóbbi, Franciaországot és Németországot sújtó botrányokra utalva a francia államfő.

Francois Hollande péntek hajnalban az Európai Unió állam- és kormányfői csúcsértekezletének keretében tartott sajtóértekezletet.

Hollande megerősítette azt a korábbi értesülést, amely szerint Angela Merkel német kancellárral együtt tárgyalásokat kezdenek az Egyesült Államokkal az ügy tisztázására.

Az államfő közös német-francia kezdeményezésként említette azt a célkitűzést, hogy új alapokra helyezzék a titkosszolgálatok együttműködését, amihez az év végéig közös kereteket kell biztosítani.

Hollande hangsúlyozta: arra törekszünk, hogy titkosszolgálatok között olyan együttműködést teremtsünk, amely nem csak a múlttal kapcsolatban önt tiszta vizet a pohárba, de a jövőre vonatkozóan is egyértelmű szabályokat biztosít.

Az ameriai Nemzetbiztonsági Ügynökség kémkedéssel felérő akcióit az államfő elfogadhatatlannak nevezte. "A helyes viselkedés első szabálya az, hogy az ember nem hallgatja le azoknak a személyeknek a mobiltelefonját, akikkel nemzetközi csúcsértekezletek keretében találkozik" - fogalmazott Hollande, aki ezzel közvetve mindenekelőtt a német kancellár, Angela Merkel mobiltelefonjáénak állítólagos lehallgatásáta utalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.