Titkos adatgyűjtés

NSA - a franciák is magyarázatot követelnek

Magyarázatot kér Franciaország az Egyesült Államoktól telefonos adatok tömeges rögzítésével kapcsolatban - mondta Manuel Valls francia belügyminiszter hétfőn az Europe 1 rádióadónak.

2013.10.21 10:55MTI
Fotó: MTI

A belügyminiszter sokkolónak nevezte a Le Monde című francia napilap hétfői cikkét, amelyben egy franciaországi telefonhívásokra vonatkozó amerikai adatgyűjtési programról írtak. A miniszter a reggeli rádióadásban kijelentette, hogy "a következő órákban" részletes magyarázatot fog kérni az amerikai hatóságoktól.

A Le Monde cikke szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) harminc napon át, 2012. december 10. és 2013. január 8. között 70,3 millió adatot rögzített franciaországi telefonhívásokról. Az újság Edward Snowden, a titkos adatgyűjtési botrányokat kirobbantó volt NSA-munkatárs által közzétett aktákra hivatkozott.

"Természetesen az új távközlési technológiákra is szabályoknak kell vonatkozniuk, ez minden országra érvényes" - mondta a francia miniszter. "Ha egy baráti ország, egy szövetséges ország kémkedik Franciaország ellen vagy más európai országok ellen, az teljesen elfogadhatatlan" - tette hozzá.

A Le Monde írása szerint az NSA többféle technikát is használt az adatgyűjtésre. Egyes telefonszámok esetében, ha Franciaország területén használták azokat, bizonyos hívásokat automatikusan rögzítettek. Ugyanez vonatkozott az olyan SMS-ekre, amelyekben előfordultak bizonyos kulcsszavak. Emellett a megfigyelt számok híváslistáit is eltárolták.

A cikk szerint a Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy nem csak terrorista kapcsolatokkal gyanúsított személyeket vontak megfigyelés alá, de politikai körökben forgó embereket, üzletembereket és közigazgatási alkalmazottakat is. A franciaországi megfigyelési program az US-985D néven futott. Németországban US-987LA és US-987LB néven hajtott végre hasonló programokat az NSA.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.