Hírszerzés

Mexikóban is vizsgálat indul az NSA tevékenysége miatt

Mexikóban is hivatalos vizsgálat indul az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) az országot érintő hírszerző-lehallgató tevékenysége miatt.

2013.10.23 09:20MTI

Ezt a mexikói belügyminiszter jelentette be helyi idő szerint kedden este. Előzőleg a külügyminisztériumba bekérették az Egyesült Államok ottani nagykövetét. Minderre annak nyomán került sor, hogy a Der Spiegel című német hetilap a hét végén arról írt: az informatikai hírszerzéssel foglalkozó amerikai ügynökség feltörte a mexikói elnöki hivatal informatikai rendszerét és hozzáfért az államfő elektronikus leveleihez.

A műveletet még 2010-ben, Felipe Calderón hivatali idején hajtották végre. Az már korábban kiderült, hogy az NSA a jelenlegi mexikói elnök, Enrique Pena Nieto digitális kommunikációját is megfigyelte, amikor a politikus még elnökjelölt volt.

A német hírmagazin az ügynökség korábbi munkatársától, Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a műveletet az NSA különleges informatikai támadásokra szakosodott egysége hajtotta végre.

Az ügynökség a levelezőrendszer révén alapos betekintést nyert a mexikói politikai rendszer belső ügyeibe - számolt be a Der Spiegel. Az NSA hozzáférést szerzett más magas rangú állami tisztségviselők, például a kábítószer-kereskedelem és az illegális migráció elleni küzdelmet irányító hatóságok vezetőinek elektronikus levelezéséhez is.

Az amerikai ügynökség Dilma Rousseff brazil elnök levelezését is kikémlelte. Mindez szeptemberben vált ismertté, és annak nyomán Rouseff tiltakozásul lemondta washingtoni látogatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.