Titkos adatgyűjtés

Clapper: a külföldi vezetők utáni kémkedés alaptétel

Az amerikai hírszerzés igazgatója, James Clapper kedden kijelentette: a külföldi vezetők utáni kémkedés a hírszerzési tevékenység alaptétele.

2013.10.29 21:46MTI
MTI, archív

Clapper a képviselőház hírszerzési bizottságában tartott meghallgatáson kijelentését megtoldotta azzal, hogy az Egyesült Államok szövetségesei ugyanezt teszik az amerikai vezetőkkel szemben, és azt állította, hogy mindez évtizedek óta így zajlik.

Az igazgató a hírszerzés alaptételeként említette a külföldi vezetők szándékainak kikémlelését. Szavai szerint így akarnak megbizonyosodni arról, hogy amit a szóban forgó vezetők mondanak, az megfelel-e annak, ami valóban történik.

További célként említette annak meghatározását, hogy a szövetségesek politikája miként érinti az Egyesült Államokat. James Clapper meggyőződését fejezte ki, hogy a szövetségesek hasonló módon kémkednek az amerikai vezetők iránt.

A meghallgatáson az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója a terrorellenes harc fontos eszközének nevezte és védelmébe vette az ügynökség nemzetközi botrányt okozó és nagy vitát kiváltó kémkedési-lehallgatási tevékenységét.

Keith Alexander tábornok utalt arra, hogy az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta nem is volt hasonló terrorcselekmény az ország ellen.

A tábornok hamisnak nevezte a francia, spanyol és olasz lapokban megjelent állításokat arról, amelyek szerint az ügynökség mindhárom országban több tízmillió telefonbeszélgetést hallgatott le. Alexander azt állította, hogy a lehallgatásokat a partner hírszerzések végezték, és az adatokat ők adták át az illetékes amerikai hatóságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.