3 milliárd euró bevétel

Újra a jó úton a görögök

Elkapkodták a hellén állampapírokat, pedig az elmúlt évek legalacsonyabb hozamát fizeti rájuk Arisztotelész népe.

2014.04.10 13:45MTI
Forrás: Freedigitalphotos

Görögország sikeresen bocsátott ki kötvényt csütörtökön négyéves szünet után, túljegyzés több mint nyolcszoros volt.

Az ötéves eurókötvény átlagos hozama 4,95 százalék lett, alacsonyabb a szerdán megcélzott 5-5,25 százalékos hozamsávnál.

Görögország eredetileg legfeljebb 2,5 milliárd euró értékben tervezett kibocsátani adósságpapírt, de a nagy kereslet hatására ezt az összeget végül 3 milliárd dollárra emelte.

A kibocsátást komoly sikernek értékelte a görög kormányzat és Joaquin Almunia versenypolitikáért felelős uniós biztos is, aki szerint a sikeres kötvénykibocsátás nemcsak a Görögországnak, hanem egész Európának jelzi a befektetői bizalom erősödését.

A hat éve recesszióban lévő ország négy éve állt le a 12 hónapnál hosszabb futamidejű adósságpapírok értékesítésével, mivel a kötvények hozama rekordmagasságúra nőtt. Az állampapírpiacon ezért csak legfeljebb egyéves lejáratú kincstárjegyeket értékesített eddig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.