Szárazföldön már túl kockázatos

Havonta ezren menekülnek GörögországBA

Mennyire lehet elkeseredett az a menekült, akinek még a válság által lerohadt Görögország is vonzó célpont?

2014.04.09 22:35MTI
Forrás: Wikipedia

"2012-ben háromezer ember lépett be illegálisan Görögországba az Égei-tenger keleti részén. 2013-ben a számuk tízezerre nőtt, és a jelenlegi adatok alapján nagyjából havi ezer ember áramlik be" - mondta szerdán Miltiadész Varviciotisz miniszter az Ana görög hírügynökség jelentése szerint.

A török-görög szárazföldi határ védelmének megerősítése óta a migránsok egyre inkább a vízi úton próbálkoznak bejutni az Európai Unió területére. Azóta egyes, a török partokhoz közel fekvő, alapvetően üdülőhelyként ismert Égei-tengeri szigetek - mint például Kosz, Híosz, Számosz - egyre inkább az illegális bevándorlók belépési pontjaivá válnak.

Ezen szigeteken bár van pár menekültszállás, a férőhelyek igen korlátozottak, az ottani állapotokat pedig gyakran bírálják jogvédő szervezetek.

Görögország statisztikák szerint Spanyolország és Olaszország mellett az Európai Unió területére bejutni próbáló illegális bevándorlók egyik legfőbb célállomása. Az olasz kormány szerdán egyébként ismét segítséget kért az európai hatóságoktól a tengeri határok védelméhez, miután alig 48 óra leforgása alatt rekordszámú, négyezer illegális menekülőt kellett kimentenie az olasz parti őrségnek a Földközi-tengeren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.