Görögország jó irányba halad

A görögöknek már elegük van a megszorításokból

A tervezett gazdasági megszorító intézkedések, az elbocsátások ellen tiltakozó tüntetők fogadták a görög pénzügyminisztérium épülete előtt pénteken az ország számára hitelt nyújtó trojka képviselőit, a rendőrség több embert őrizetbe vett.

2014.02.28 19:35MTI

A hét elejétől nemzetközi megfigyelők tárgyalnak Athénban görög miniszterekkel, hogy tájékozódjanak az országban zajló reformok állásáról.

A felháborodott, főleg a pénzügyminisztérium takarító személyzetéből, házmesterekből és tanárokból álló tömeg műanyag palackokkal dobálta meg a trojka képviselőit az athéni pénzügyminisztérium épülete előtt. A tüntetők megkísérelték elfoglalni az athéni Szintagma (Alkotmány) térre vezető utat. A rendőrség gumibotokkal és könnygázzal igyekezett szétoszlatni a tiltakozó tömeget. A pénteki tiltakozó akcióban hárman megsérültek, tizenhat embert őrizetbe vett a rendőrség - közölte a görög állami televízió.

Az Európai Bizottságból, a Nemzetközi Valutaalapból és az Európai Központi Bankból álló trojka küldöttei a hét elején utaztak Athénba, hogy a görögországi reformok alakulását vizsgálják. A tárgyalások középpontjában az állami szférából való elbocsátások, a 2014-15-ös lehetséges pénzügyi hiány, az ország négy legnagyobb pénzintézete közül háromnak az újratőkésítése és a gazdasági reformok állnak.

Miközben az államháztartási mutatók javultak az ország hitelezői által előírt megszorító intézkedések következtében, a munkanélküliség igen magasra, 28 százalékosra szökött fel a legutóbbi időszakban.

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök pénteken kijelentette: a javuló költségvetési számok azt bizonyítják, hogy Görögország jó irányba halad. "Amire most szükségünk van, az az, hogy a növekedésre összpontosítsunk" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.