Évente 250 milliárd euró a tét

Óriási kihívás előtt a görögök

Az energetika, az iparpolitika és az egységes digitális piac megteremtése jelenthet kitörési pontot a válságból.

2014.01.22 19:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A 2014 első felére eső görög uniós elnökség legnagyobb kihívása, hogy érdemi munka folyjon, az európai választási időszak ne fulladjon parttalan politikai vitákba. A múlt heti plenáris ülés után ma az Európai Parlament bizottságaiban, köztük az Ipar, Kutatás- és Energiaügyi Bizottságában (ITRE) hallgatták meg a görög kormány tagjait a képviselők. Michalis Chrisochoidis, a görög kormány infrastruktúráért, közlekedésért és hálózatokért felelős minisztere, Kostis Hatzidakis fejlesztési és versenyképességi miniszter, Giannis Maniatis környezetvédelmi miniszter és Konstantinos Arvanitopoulos oktatási miniszter ismertette terveit, elképzeléseit.

Herczog Edit, az ITRE tagjaként Chrisochoidis úrhoz intézett felszólalásában méltatta az új elnökség gyorsaságát, amivel a feladatokhoz hozzálátott. Sürgette egyszersmind az egységes belső piac megteremtésére irányuló munka felgyorsítását. Ha a Digitális Menetrendbe foglaltak megvalósulnak, az infokommunikációs hálózatok megszabadulnak az országhatárok jelentette béklyóktól és sikerül csökkenteni a szolgáltatások költségeit, akkor évente akár 250 milliárd euróval nőhet az uniós GDP. Az ezt szolgáló rendeletet vagy irányelvet a lehető leggyorsabban el kell fogadni - figyelmeztetett. Amikor Görögország utoljára betöltötte az elnöki tisztséget, 10 évvel ezelőtt, forradalmi változások vették kezdetüket a tíz új tagállam csatlakozásával. Az Unió bővülése a jelenlegi helyzetben az integráció kiterjesztésével, elmélyítésével folytatódhat - a görög elnökség ismét mélyreható változások katalizátora lehet.

A görög fejlesztési miniszterhez fordulva, Herczog Edit az európai ipar versenyképességének helyreállítását nevezte meg a legfontosabb célként. Ennek révén lehet valódi eredményeket elérni a munkanélküliség ellen vívott harcban. A képviselő a szűkös uniós források leghatékonyabb felhasználási módját a versenyképességet javító programok támogatásában látja. Ehhez egyes források átcsoportosítására is szükség lehet.

Herczog Edit Maniantis urat arra emlékeztette, hogy nagy fába vágja a fejszéjét, aki az Unió polgáraival szeretné megismertetni a fogyasztott energia részletes költségeit, amelyben tetemes részt képeznek az egyes államok által kivetett különadók. A képviselő egyben az energia-adók csökkentésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Válaszában a görög szakpolitikus megerősítette szándékukat, hogy részletes, átlátható kimutatást kapjon minden fogyasztó: pontosan miért és mennyit fizet, amikor energiát fogyaszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.