Kötvényvásárlás

Ezermilliárd eurós mennyiségi enyhítést modellezett az EKB

Ezermilliárd euró összértékű kötvényvásárlás gazdasági hatásait modellezte az Európai Központi Bank (EKB) egy német lap értesülése szerint.

2014.04.04 18:21MTI
freedigitalphotos.net

A Frankfurter Allgemeine Zeitung az eurójegybank egyik bennfentesére hivatkozva azt írta: az EKB arra jutott, hogy egy éven belül 1000 milliárd eurós - vagyis nagyjából havi 80 milliárd eurós - eszközvásárlás 0,2-0,8 százalékkal növelheti az inflációt.

A hírre csaknem hatheti mélypontra - 1,3673-ig - gyengült az euró a dollárral szemben. Mario Draghi EKB-elnök csütörtökön úgy nyilatkozott, az eurójegybank kormányzótanácsában teljes egyetértés van arról, hogy fontolóra vegyék a gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítést és a kötvényvásárlásokat, ha az euróövezeti infláció hosszú időn át nagyon alacsony marad.

Márciusban 0,5 százalékra lassult az éves infláció az eurózónában, ezzel tovább távolodott az EKB inflációs céljától, a 2 százalékhoz közelítő értéktől. A német újság azt írta: egy meg nem nevezett jegybankár rendkívüli aggodalmát hangoztatta az állítólagos elképzeléssel kapcsolatban.

Mint mondta, egy ilyen intervenciónak piactorzító hatása lenne, és fennállna a veszély, hogy buborék keletkezik a vállalati kötvények piacán. A lap szerint az EKB kormányzótanácsának több tagja kötvényvásárlások helyett tovább könnyítene a kis- és közepes vállalatok hitelhez jutásán.

Az Európai Központi Bank nem volt hajlandó kommentálni a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.