Korlátozott szereposztás

Nem lesz Visegárdi hatok a Visegrádi négyekből?

A visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) működése konszenzuson alapul, vagyis a tagjai minden jelentős kérdésben közösen döntenek.

2014.04.04 05:28MTI

Nem merült fel a visegrádi együttműködés bővítésének igénye a tagállamok részéről - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek. Borut Pahor szlovén elnök csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesz a visegrádi négyek találkozóin. Kaleta Gábor közölte: a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) működése konszenzuson alapul, vagyis a tagjai minden jelentős kérdésben közösen döntenek.

A visegrádi csoportnak léteznek bővített formációi, és a Külügyminisztérium álláspontja szerint ezúttal is ilyesmiről lehet szó, hiszen a visegrádi együttműködés bővítésének igénye a tagállamok részéről nem merült fel - hangsúlyozta. Mint mondta, Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyi államtitkára csütörtökön kétoldalú megbeszélést folytatott szlovák partnerével, Peter Javorcik külügyi államtitkárral, és tanácskozásukon nem került szóba ez a kérdés.

Kaleta Gábor megjegyezte: mindenesetre ez a hír is jelzi, hogy a V4 sikeres együttműködés. A CTK cseh hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy Borut Pahor jelezte: a V4 döntést hozott arról, hogy Ausztria és Szlovénia bevonásával tartott találkozókat fognak rendszeresen tartani. Milos Zeman cseh elnök a szlovén kollégájával folytatott egyeztetés után azt mondta, hogy a két ország meghívása a visegrádi csoportba hosszú tárgyalások eredménye - írta a CTK. Zeman e forrás szerint azt is mondta csütörtökön, hogy egyes V4-országok ellenezték az országcsoport bővítését négyről hatra.

Az STA szlovén hírügynökség úgy fogalmazott: Zeman tájékoztatta Pahort a visegrádi csoport kibővítésének lehetőségéről, ugyancsak arra hivatkozva, hogy a bővítést illető kezdeményezés nemrég látott napvilágot. A hírügynökség megjegyzi: Zeman ugyanakkor nem tudta pontosan megmondani, mikor várható az említett bővítés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.